Ectropion van de baarmoederhals

Ectropion en eversie van de baarmoederhals zijn twee benamingen voor dezelfde aandoening. De baarmoederhals is hierbij ‘binnenstebuiten’ gedraaid. Hierdoor komt de bekledende laag van de binnenkant van de baarmoederhals aan de buitenkant te liggen.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaak

Ectropion van de baarmoederhals kan voorkomen bij kinderen, bij zwangere vrouwen en bij vrouwen die de pil nemen. Het is een normale aandoening die niet als afwijkend wordt gezien.

Ectropion van de baarmoederhals kan ontstaan door verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld door ernstig inscheuren van de baarmoederhals tijdens een bevalling, of door een ontsteking van de baarmoederhals. Ectropion van de baarmoederhals komt ook voor bij DES-dochters. Dit zijn vrouwen van wie de moeder tijdens de zwangerschap het geneesmiddel DES heeft gebruikt. Bij baarmoederhalsontsteking en DES-dochters gaat het ectropion vaak gepaard met erosie van de baarmoederhals.

Symptomen

Ectropion van de baarmoederhals gaat vaak gepaard met overmatige, slijmerige vaginale afscheiding die helder en doorzichtig is. In deze afscheiding kan ook pus en bloed aanwezig zijn. Dit wijst meestal op een ontsteking van de baarmoederhals. Soms kan er ook abnormaal bloedverlies optreden.

Als ectropion en erosie beide voorkomen, kunnen bloedingen ontstaan na het vrijen of tijdens de zwangerschap.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op grond van de voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig. Wanneer een vrouw last heeft van bloedingen na het vrijen is het verstandig om een uitstrijkje te laten maken. Deze bloedingen wijzen mogelijk op baarmoederhalskanker. Ook kan verder onderzoek (kweekje) nodig zijn om infecties uit te sluiten.

Behandeling

Ectropion hoeft vaak niet behandeld te worden, het kan vanzelf overgaan. De keuze om wel of niet behandelen is afhankelijk van de oorzaak.

Zo nodig doet een arts een ingreep waarbij weefsel wordt weggebrand. Ectropion van de baarmoederhals na scheuring tijdens de bevalling kan met een operatie verholpen worden. De arts snijdt dan het littekenweefsel weg en hecht de randen van de gescheurde baarmoederhals.

Als het ectropion niet wordt behandeld, verandert het slijmvlies onder invloed van de zuurgraad in de vagina (metaplasie). Het slijmvlies wordt dan dikker en stugger en kan de kliertjes op de baarmoedermond blokkeren. Zo ontstaan er cystes (ovula Nabothi) die onschuldig zijn.

DES-dochters worden jaarlijks opgeroepen voor controle bij de gynaecoloog.

Prognose

Ectropion van de baarmoederhals kan gepaard gaan met overmatige afscheiding. Soms is er ook sprake van bloedverlies na het vrijen. Dit kan leiden tot ongerustheid of schaamte.

Bij de combinatie ectropion en erosie is er een hogere kans op baarmoederhalskanker. In dit geval is behandeling nodig.

Meer informatie


Informatie over abnormale bloedingen (Engelstalig)
www.uptodate.com/abnormal-uterine-bleeding

Informatie over ontstekingen van de baarmoederhals (Engelstalig)
www.nlm.nih.gov/medlineplus/cervicitis

Informatie over baarmoederhalskanker (Engelstalig)
www.nlm.nih.gov/medlineplus/cervical cancer

Informatie over DES
www.descentrum.nl

Informatie over ectropion van de baarmoeder (Engelstalig)
www.ncbi.nlm.nih.gov/abnormal-cervical-appearance
www.cuh.org.uk/cervical_ectropion v2.pdf

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.