Sportrepen

Eten tijdens het sporten

Voor, tijdens en na langdurige inspanning is het zinvol om koolhydraten te eten of te drinken. Koolhydraten zorgen ervoor dat de eigen glycogeenreserves worden gespaard. In de kantine van de sportschool of -vereniging en bij de sportwinkel zijn verschillende sportrepen te koop die veel koolhydraten bevatten. Zijn deze repen onmisbaar om een goede prestatie te leveren?

Het is afhankelijk van de individuele sporter, de soort sport en de situatie of koolhydraten in vaste vorm of in de vorm van dranken de voorkeur hebben. De meeste lopers bijvoorbeeld vinden het moeilijk om tijdens een loop te eten, bovendien is het tijdens het laatste deel van een langdurige inspanning vaak ook moeilijker om te kauwen dan tijdens het begin van een loop. De meeste fietsers zijn daarentegen meestal wel in staat om tijdens een tour vaste voedingsmiddelen te eten.

Een ander punt is dat vloeibare producten sneller het maag-darmkanaal passeren en daardoor minder vaak maagproblemen veroorzaken. Het is daarom per persoon en per situatie verschillend of vaste voedingsmiddelen of dranken of een combinatie van beide de voorkeur hebben. Probeer nieuwe producten altijd tijdens een trainingssituatie uit. Een sportdiëtist kan u een advies op maat geven.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Samenstelling

Sportrepen bevatten veel energie. Vooral veel koolhydraten. Ze bevatten minder vet dan bijvoorbeeld de gewone repen en candybars. Wat dat betreft zijn ze dus beter. Na het sporten zijn voor herstel zowel koolhydraten als eiwitten nodig. Voor deze situatie zijn repen die ook eiwit bevatten het meest geschikt (recoveryrepen of proteïnerepen). Het is niet nodig om sportrepen te kopen voor de vitaminen en mineralen die erin zitten. Voor normale sportbeoefening krijgt u met een gezonde voeding voldoende vitaminen en mineralen binnen.

Alternatieven

De sportrepen zijn niet slecht. Maar ze zijn ook niet altijd nodig. Er zijn vaak ook goedkopere alternatieven mogelijk (zie overzicht). Veel van deze producten zijn ook verkrijgbaar in handige meeneemverpakking. 

De keuze is afhankelijk van persoonlijke behoeftes, smaakvoorkeur en de mogelijkheden. Tijdens een langeafstandswandeling gelden andere behoeften en mogelijkheden dan tijdens een marathon. 

Soort tussendoortje

Energie 
(kcal)

Eiwit 
(gram)

Vet 
(gram)

Koolhydraten 
(gram)

Born Energie Xtra Bar
Reep à 55 gram

208

3

5

38

Crackers
1 pakje met 10 minicrackers, 30 gram

125

3

4

19

Eierkoek 
1 stuks 30 gram

90

2

1

18

Evergreen krenten 
1 stuks 20 gram

75

1

2

13

Vitalu ontbijtcracker
Meerzaden

65

2

2

10

Isostar Harvest Bar
Reep à 60 gram

215

7

3

40

Lange vinger 
1 stuks 5 gram

20

1

0

4

Mars
1 reep à 60 gram

270

2

10

41

Ontbijtkoek
1 plak 25 gram

75

1

0

18

Rijstwafel 
1 stuks, 5 gram

20

0

0

5

Rijstwafel met kaassmaak 
1 stuks, 10 gram

39

1

0

8

Sultana naturel 
1 stuks

55

1

1

10

Volkoren biskwie
1 stuks 10 gram

45

1

2

7

Vruchtenkoekje 
1 stuks 10 gram

30

0

0

10

 

 

Meer informatie

Raadpleeg een sportdiëtist voor een persoonlijk advies. Dat kan via:

www.sportdietetiek.nl/vind-een-sportdietist/

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.