Baarmoederhalsontsteking

De baarmoeder (uterus) is één van de voortplantingsorganen van de vrouw. Het is een holle spier. De baarmoeder bestaat uit een bovenste deel, het baarmoederlichaam, en een onderste deel, de baarmoederhals of cervix. De medische term voor baarmoederhalsontsteking is cervicitis. Een cervicitis kan samengaan met een ontsteking van de vagina (vaginitis) en van het baarmoederslijmvlies (endometritis).

Denk, doe en test mee. Word lid van ons Medicinfo-panel!

De zorgvraag stijgt, terwijl het personeelstekort toeneemt en de wachttijden stijgen.

Hoe zorgen we dat iedereen zorgt krijgt, nu en in de toekomst? 

Wil jij een bijdrage leveren? We zijn benieuwd naar jouw ideeën.

Samen werken we aan de zorg van de toekomst.

Doe Mee!

Oorzaken

Een veel voorkomende oorzaak van een ontsteking van de baarmoederhals is een bacteriële infectie die seksueel overdraagbaar is, zoals chlamydia of gonorroe. Soms wordt een baarmoederhalsontsteking veroorzaakt door een andere bacterie, een virus of een schimmel. Verder kan een ontsteking onder andere ontstaan door een septische abortus of door een infectie na de bevalling.

Symptomen baarmoederhalsontsteking

Een ontsteking van de baarmoederhals wordt vaak niet opgemerkt. De ontsteking kan gepaard gaan met vaginale afscheiding en soms bloedverlies of pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. Bij een seksueel overdraagbare aandoening kan er ook een ontsteking van de urinebuis voorkomen waardoor iemand plasklachten kan hebben.

Soms is er sprake van een medische voorgeschiedenis van seksueel overdraagbare aandoeningen.

Diagnose

Voor het stellen van de diagnose zijn de medische voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek van belang. De baarmoederhals is rood en gezwollen. Mogelijk vraagt de arts om een aanvullend bloed- of urineonderzoek. Met behulp van een vaginale kweek is soms te achterhalen welke ziekteverwekker de oorzaak van de infectie is.

Behandeling baarmoederhalsontsteking

De infectie is het best te behandelen met antibiotica. Bij chronische cervicitis wordt ook wel eens lasertherapie toegepast. De patiënte krijgt soms het advies om geen geslachtsgemeenschap te hebben totdat de infectie is genezen. Wanneer de oorzaak van de infectie in een
seksueel overdraagbare aandoening ligt, is het van belang dat ook seksuele partners zich laten behandelen.

Prognose

Als de cervicitis niet wordt behandeld, kan de infectie maanden- tot jarenlang door sluimeren. Soms met klachten, maar soms ook zonder klachten. Er bestaat een risico dat de infectie zich uitbreidt naar andere organen van het lichaam.

Meer informatie

Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap over seksueel overdraagbare aandoeningen
www.nhg.org/standaarden/samenvatting/het-soa-consult

(Engelstalige) informatie over cervicitis van MedlinePlus (USA)
www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001495.htm

Informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)
www.soaaids.nl/nl
www.nvog.nl/Sites/Files/0000000116_seksueel_overdraagbare_aandoeningen_en_eileiderontsteking.pdf

Dalgic, H. & Kuscu, N.K. 2001, ‘Laser therapy in chronic cervicitis’, Archives of Gynecology and Obstetrics, May, vol.265, no.2, and pp.64-6.

CDC: 1998 Guidelines for Treatment of Sexually Transmitted Diseases, Centres for Disease Control and Prevention. M.M.W.R. Recomm. Rep. Jan. 23, vol. 47, pp. 1-111.

Padubidri, V.G. & Daftary, S.N. 2000, ‘Inflammation of the Uterus’, in Shaw’s Textbook of Gynaecology, Churchill, Livingstone, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.