Baarmoederontsteking na de bevalling

Na een bevalling kan een baarmoederontsteking (endometritis) ontstaan. De kans hierop is het grootst wanneer je bevallen bent via een keizersnede. Vroeger was dit een veelvoorkomend ziektebeeld door gebrekkige hygiëne en werd het kraamvrouwenkoorts genoemd. Nu komt een baarmoederontsteking nog bij ongeveer 2 procent van alle pas bevallen vrouwen voor.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Normaal wordt de baarmoeder beschermd door de baarmoedermond, die goed afgesloten is. De eerste dagen na de bevalling is deze nog niet helemaal dicht, waardoor bacteriën in de baarmoeder kunnen komen. Een stukje achtergebleven placenta in de baarmoeder kan de ontsteking laten voortduren. De kans op een baarmoederontsteking is groter wanneer je meconiumhoudend vruchtwater had doordat je baby in het vruchtwater had gepoept. Na de geboorte controleert de verloskundige of gynaecoloog daarom altijd of de nageboorte compleet is.

Verschijnselen

Een baarmoederontsteking ontstaat meestal tussen de derde en de zesde dag na de bevalling. Je afscheiding gaat stinken en je kunt koorts krijgen. Andere mogelijke verschijnselen zijn pijn in je onderbuik, misselijkheid en hoofdpijn.

Diagnose

Als je verloskundige of gynaecoloog voelt naar de stand van je baarmoeder, wordt duidelijk dat deze niet (snel genoeg) kleiner wordt (subinvolutie van de baarmoeder ). Ook kan het voelen naar de baarmoeder pijnlijk zijn. Deze gegevens in combinatie met stinkende afscheiding en eventueel koorts zijn meestal voldoende om de diagnose te stellen.

Behandeling

Afhankelijk van je verschijnselen wordt nog even afgewacht of krijg je antibiotica. Als dit onvoldoende effect heeft, word je doorverwezen voor een echo van je baarmoeder. Als hierop een placentarest te zien is, zal er een curettage gepland worden waarbij je baarmoeder wordt schoongemaakt.

Meer informatie

http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum
Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap

http://www.gynaecologie.nl
Informatie van gynaecologen

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.