Baarmoederontsteking

Een ontsteking van de baarmoeder wordt meestal veroorzaakt door een infectie die het gevolg kan zijn van een operatie, zoals een curettage of keizersnede, na het inbrengen van een spiraaltje of na de geboorte van een kind. Een infectie kan ook via geslachtsgemeenschap worden overgedragen. Dit wordt dan een seksueel overdraagbare infectie (SOA) genoemd. Ten slotte kan een baarmoederontsteking ontstaan door uitbreiding van een ontsteking elders in het lichaam.

De medische term voor baarmoederontsteking is endometritis.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Symptomen baarmoederontsteking

Mogelijke symptomen van een baarmoederontsteking zijn pijn in de onderbuik en onderrug, koorts, pijn bij plassen en geslachtsgemeenschap, abnormale vaginale afscheiding en abnormale bloedingen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de symptomen. Ook wordt er een lichamelijk onderzoek verricht.

Aanvullend onderzoek bestaat uit microscopisch onderzoek van vaginale afscheiding of cellen van de baarmoederhals, microbiologische kweken om de ziekteverwekker vast te stellen en bloed- en urineonderzoeken. Daarnaast kan de baarmoeder direct worden bekeken door middel van een instrument dat hysteroscoop wordt genoemd. Ten slotte kunnen een echo en een CT- of MRI-scan worden gemaakt om de diagnose te stellen.

Behandeling baarmoederontsteking

De behandeling van een baarmoederontsteking bestaat in de eerste plaats uit geneesmiddelen, zoals antibiotica en pijnstillers. Wanneer pusvorming optreedt, kan het nodig zijn dit operatief af te voeren.

Mogelijke complicaties van een baarmoederontsteking zijn onvruchtbaarheid en terugkeer of verspreiding van de ontsteking. Als de infectie zich verder verspreidt, moet iemand vaak in het ziekenhuis worden opgenomen voor verdere behandeling, zoals antibiotica via een infuus.

Meer informatie

Informatie over ontsteking in het kleine bekken
www.nhg.org/standaarden/samenvatting/pelvic-inflammatory-disease

Informatie over ontsteking in het kleine bekken
www.thuisarts.nl/ontsteking-in-kleine-bekken/ik-heb-ontsteking-in-kleine-bekken

Informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)
www.soaaids.nl

(Engelstalige) informatie over endometritis van MedlinePlus (USA)
www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001484.htm

Informatie over endometritis
www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-zwangerschap-en-kraamperiode#Infecties

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.