Stollingsstoornissen tijdens de zwangerschap

Stollingsstoornissen (afwijkingen in de bloedstolling) kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap. Het bloed kan te veel stollen en leiden tot trombose of juist te weinig stollen en leiden tot een verhoogde bloedingsneiging.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Oorzaken van een te hoge bloedstolling

  • Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Ook de samenstelling van je bloed verandert. De neiging van je bloed om te stollen - en daarmee de kans op trombose - is hierdoor wat verhoogd.
  • Risicofactoren voor trombose tijdens de zwangerschap zijn zwaarlijvigheid, een lange reis in auto of vliegtuig, een keizersnede en erfelijke bloedstollingsstoornissen.
  • Bij bepaalde zwangerschapscomplicaties, de loslatende placenta en de vruchtwaterembolie, kan ook diffuse intravasale stolling ontstaan.

Oorzaken van een te lage bloedstolling

  • Bij een bepaalde vorm van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, het HELLP-syndroom, daalt het aantal bloedplaatjes. Het bloed kan onvoldoende stollen, waardoor bloedingen kunnen ontstaan.
  • Bij mensen met diffuse intravasale stolling worden op veel plekken stolsels gevormd. Daarvoor zijn veel bloedplaatjes en andere stollingsfactoren nodig. Uiteindelijk raakt de voorraad uitgeput en kan het bloed niet meer voldoende stollen.

 

Verschijnselen

De meest voorkomende vorm van trombose in de zwangerschap is het trombosebeen. Je (onder)been wordt dan pijnlijk, stijf, gezwollen, warm of rood-paars. De huid kan gaan glanzen. Soms schiet het stolsel in het been los en wordt via de bloedvaten meegevoerd naar de longen. Als het stolsel daar weer vastloopt, ontstaat een longembolie. De verschijnselen kunnen plotseling ontstaan of in een paar dagen. Soms veroorzaakt trombose bijna geen klachten.

Het meest voorkomende verschijnsel van de diffuse intravasale stolling is een bloeding op verschillende plaatsen in de huid. Het kunnen rode of paarse vlekjes of grote, paarsige vlekken zijn. Soms is de bloeding levensbedreigend, zoals bij een bloeding in het spijsverteringskanaal (maag en darmen), de longen of het zenuwstelsel. Behalve de bloeding kun je een aantal verschijnselen hebben die worden veroorzaakt door het uitvallen van een bepaald orgaan. Daarnaast zijn er de verschijnselen van de aandoening die dit stollingsprobleem veroorzaakte (de loslatende placenta of de vruchtwaterembolie).

De verhoogde bloedingsneiging die veroorzaakt wordt door het HELLP-syndroom staat qua verschijnselen meestal op de achtergrond ten opzichte van de andere verschijnselen van het HELLP-syndroom. Je kunt verschijnselen hebben van pre-eclampsie (hoge bloeddruk), grieperig of algeheel ziek gevoel, hevige pijn rechtsboven in je buik, uitstralende pijn naar je zij of schouders, gevoel van een strakke band om je bovenbuik en/of je hoofd, hoofdpijn en concentratieproblemen.

Diagnose

De diagnose van stollingsafwijkingen tijdens de zwangerschap wordt gesteld op de verschijnselen en op bloedonderzoek.

Behandeling

Een trage bloedstolling (verhoogde bloedingsneiging) kan behandeld worden door een transfusie met bloedplaatjes en toedienen van stollingsfactoren. Belangrijker nog is het wegnemen van de oorzaak. Dat kan betekenen dat de baby gehaald moet worden. Een te sterke bloedstolling (trombose) wordt behandeld met bloedverdunnende medicatie.

Meer informatie


Informatie van de Trombose Stichting Nederland
www.trombosestichting.nl

Informatie van de Trombosedienst Leiden
www.trombosedienst-leiden.nl/zwangerschap

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.