Waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke infectieziekte die door het varicella zoster virus wordt veroorzaakt. Deze infectie doet zich meestal voor op kinderleeftijd en wordt gekenmerkt door het verschijnen van ronde, met vocht gevulde blaasjes op de huid. Deze infectie kent een 'piekseizoen' (aan het eind van de winter en vroeg in het voorjaar in gebieden met een gematigd klimaat). Personen met een verzwakte afweer zijn vatbaarder voor waterpokken en de aandoening verloopt dan ernstiger.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Besmetting

Waterpokken is besmettelijk vanaf twee dagen voor de huiduitslag verschijnt tot enkele dagen erna, wanneer op de blaasjes korstjes zijn gevormd. De periode tussen binnendringen van het virus in het lichaam en de eerste verschijnselen (incubatieperiode) bedraagt ongeveer veertien dagen.

Oorzaak

Waterpokken wordt verspreid door rechtstreeks contact met een besmet persoon en door inademing van druppeltjes door een besmet persoon uitgescheiden neus- of mondvocht. Ook het vocht in de huidblaasjes is besmettelijk. Naar schatting is binnen één huishouden de verspreiding van waterpokken 90%.

Verschijnselen

Bij kinderen kan waterpokken zonder waarschuwingsverschijnselen optreden. Bij volwassenen doen zich wel waarschuwingssignalen van de ziekte voor. Deze eerste verschijnselen zijn onder meer hevige hoofdpijn, overal pijn, en koorts. Hét kenmerk van waterpokken is de huiduitslag in de vorm van blaasjes, die in eerste instantie op de hoofdhuid, in het gezicht en op de romp verschijnt. Later verschijnen de blaasjes ook op de ledematen. In sommige gevallen kan de huiduitslag jeuk veroorzaken.

De oppervlakkige huiduitslag verschijnt als enkele waterdruppels op de huid en blijft in de beginfase beperkt. De blaasjes zijn meestal onregelmatig verspreid, zonder duidelijk patroon. Binnen twaalf uur vullen de blaasjes zich met pus, waarna korstvorming optreedt. Doorgaans vallen binnen enkele dagen de korstjes er af. Er is meestal geen sprake van littekenvorming, tenzij aan de korstjes wordt gekrabd. De meeste kinderen genezen zonder complicaties. Bij volwassenen komen de blaasjes vaker aan de binnenkant van mond en ogen voor.

Diagnose

De diagnose waterpokken wordt gebaseerd op de klachten en lichamelijk onderzoek, waarbij de kenmerkende huiduitslag duidelijk zichtbaar zal zijn.

Behandeling

De behandeling van waterpokken richt zich doorgaans op het voorkómen van bacteriële huidinfecties en verlichting van de jeuk. Om de jeuk te verlichten kan calaminelotion op de huiduitslag worden aangebracht. Ook natte kompressen verlichten de jeuk. Een bacteriële infectie kan worden voorkomen door een goede hygiëne en regelmatig wassen met een desinfecterende zeep. Paracetamol kan worden gebruikt om de koorts te verlichten.

Mag uw kind naar het kinderdagverblijf of naar school?

Wanneer u kind de waterpokken heeft en zich verder niet ziek voelt mag uw kind gewoon naar het kinderdagverblijf of naar school. Kinderen kunnen elkaar al besmetten voordat ze huiduitslag krijgen. Waterpokken is immers al besmettelijk vanaf twee dagen voor de huiduitslag verschijnt. Informeer wel het kinderdagverblijf of de school hierover.

Preventie

Vaccinatie tegen waterpokken is mogelijk. Het vaccin dat door de Wereldgezondheidsorganisatie voor de preventie van waterpokken wordt aanbevolen, is een verzwakt levend virusvaccin (Oka-stam).

Complicaties

De complicaties van waterpokken treden zelden op en meestal niet bij kinderen. Vooral bij zwangere vrouwen en bij personen met een verzwakte afweer kan waterpokken een ernstig verloop hebben. Complicaties zijn onder meer longontsteking, hersenontsteking, stollingsstoornissen en bacteriële huidinfectie. Het virus kan slapend in de zenuwwortels aanwezig blijven en later leiden tot herpes zoster (gordelroos).

Meer informatie

Informatie over waterpokken
www.huidinfo.nl
nl.wikipedia.org/wiki/Waterpokken

www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/infectieziekten/varicella_en_herpes_zoster/ISI_waterpokken.jsp

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.