Voortijdig gebroken vliezen

Als je vliezen breken voordat je 37 weken zwanger bent, is er sprake van vroegtijdig gebroken vliezen. De medische term voor vroegtijdig gebroken vliezen is preterm premature rupture of membranes (PPROM). De risico’s van vroegtijdig gebroken vliezen zijn een infectie en een vroeggeboorte.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

 • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
 • Online beeldbellen met een huisarts
 • Stuur een foto mee van uw klacht
 • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
 • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaken

De reden van het vroegtijdig breken van de vliezen is meestal niet duidelijk. Soms is een afwijkende placenta (placenta extrachorialis ) de oorzaak.

Verschijnselen

Voordat je 37 weken zwanger bent, verlies je vruchtwater. Het stroomt of druppelt via je vagina weg. Je kunt proberen wat vocht in een glas op te vangen. Vruchtwater is helder en kan witte vlokjes bevatten. Het ruikt zoetig.

Zelfzorg

Je kunt zelf niets doen om het breken van je vliezen te voorkomen of te verhelpen. Als de vliezen vroegtijdig gebroken zijn en de bevalling wordt zo lang mogelijk uitgesteld, krijg je strikte bedrust. Je mag meestal alleen opstaan om naar het toilet te gaan en soms om te douchen.

Om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden, gelden de volgende regels:

 • niet in bad gaan (douchen mag wel)
 • regelmatig het maandverband verschonen
 • geen tampon gebruiken
 • je schoonspoelen nadat je op het toilet bent geweest

Naar de verloskundige of arts

Als je vermoedt dat je vliezen vroegtijdig zijn gebroken, neem dan direct contact op met degene die je zwangerschap begeleidt. Als de vliezen inderdaad zijn gebroken, word je tot aan de bevalling opgenomen in het ziekenhuis. Het beleid is afhankelijk van je zwangerschapsduur en de conditie van jou en je baby.

Mogelijke behandelingen zijn:

 • toedienen van weeënremmers om de bevalling uit te stellen
 • toedienen van een geneesmiddel waardoor de longen van je baby versneld rijpen en de kans op problemen na de geboorte kleiner worden
 • de bevalling accepteren

Ook de gevolgen van de vroegtijdig gebroken vliezen zijn afhankelijk van je zwangerschapsduur. Als je vliezen heel vroeg breken (bijvoorbeeld bij 17 weken) kan de bevalling niet lang genoeg gerekt worden om je kindje overlevingskansen te bieden. Ongeveer vanaf de 24e week is er een overlevingskans. Er is dan sprake van een vroeggeboorte . Elke dag dat je nu langer bent, vergroot de kansen voor je baby. Bij 27 weken zwangerschap liggen de overlevingskansen al rond de 90%. Uiteraard is dit afhankelijk van de conditie waarin je baby wordt geboren.

Meer informatie

http://www.nvog.nl
Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.