Vitamine D vergiftiging

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Vitamine D wordt vooral in de huid aangemaakt, door blootstelling aan zonlicht. Vitamine D zit ook in voeding, met name in vette vis en eieren. Het wordt toegevoegd aan bak- en braadproducten, halvarine en margarine. Olie bevat geen vitamine D. Ook aan zuigelingenvoeding, opvolg- en groeimelk en speciale zuivelproducten voor kinderen wordt vitamine D toegevoegd.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Waar is vitamine D voor nodig?

Vitamine D is nodig voor de opname van calcium in de darm. Het zorgt daardoor mede voor de groei en voor de ontwikkeling van sterke botten en tanden.

Dagelijkse hoeveelheid vitamine D

Volwassenen hebben meer vitamine D nodig dan kinderen. Bepaalde groepen mensen hebben een groot risico op een
tekort aan vitamine D. Dit zijn bijvoorbeeld kleine kinderen, zwangeren, ouderen en mensen met een getinte huid. Hen wordt geadviseerd extra vitamine D te slikken.

Vitamine D-vergiftiging

Bij vitamine D-vergiftiging is er een overschot aan vitamine D in het lichaam. Een andere term hiervoor is hypervitaminose D. Een verhoogde vitamine D-spiegel in het bloed leidt tot extra opname van calcium in de darm. Dit veroorzaakt een te hoge calciumspiegel in het bloed, wat leidt tot klachten.

Oorzaken

Vitamine D-vergiftiging ontstaat door het gedurende een lange periode innemen van grote hoeveelheden vitamine D. Er zijn geen medische beschrijvingen over vitamine D-vergiftiging door langdurige blootstelling aan de zon.

Verschijnselen

De klachten worden veroorzaakt door een hoge calciumspiegel:

  • Misselijkheid en braken.
  • Buikpijn en verstopping.
  • Veel dorst, veel drinken en veel plassen.
  • Prikkelbaarheid, verwardheid, of somberheid.
  • Vermoeidheid en algemene zwakte.
  • Slaperigheid.
  • Hartritmestoornissen.
  • Botpijnen.

Als er sprake is van een langdurige vitamine D-vergiftiging, dan kan dit leiden tot nierstenen, beschadiging van de nieren en van het hart.

Diagnose

Op basis van de klachten en het lichamelijk onderzoek kan de arts een verhoogd calciumgehalte in het bloed vermoeden. Hij kan het calciumgehalte in het bloed laten bepalen, evenals het vitamine D-gehalte.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het stoppen van het gebruik van vitamine D. Bij een ernstig verhoogde calciumspiegel is een ziekenhuisopname nodig voor verdere behandeling.

Zelfzorg

Bij gebruik van multivitaminesupplementen of (in verband met zwangerschap) een combinatiepreparaat is het belangrijk om op het etiket te kijken welke hoeveelheid vitamine D het supplement bevat. Bevat het supplement minder dan de aanbevolen hoeveelheid vitamine D? Vul dan aan met vitamine D tot de geadviseerde hoeveelheid. 

Komt de hoeveelheid vitamine in het multipreparaat overeen met de aanbevolen hoeveelheid? Of is deze iets hoger, maar niet boven de veilige bovengrens? Dan is extra inname van vitamine D niet nodig.

Meer informatie

Informatie van het Voedingscentrum 
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-d.aspx

Informatie over hoeveel vitamine D u nodig hebt 
www.vitamine-info.nl/

(Engelse) informatie over vitamine D-vergiftiging 

www.emedicine.medscape.com/article/819426-overview

Muskiet F.A.J., van der Veer E., (2007) Vitamine D: waar liggen de grenzen van deficiëntie, 
adequate status en toxiciteit? Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk, vol. 32, no. 3, pp 150-8.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.