Vitamine A vergiftiging

Vitamine A vergiftiging

Wat is vitamine A?

Vitamine A is een essentiële vitamine. Ons lichaam kan geen essentiële vitamines maken, dus we moeten ze via de voeding binnenkrijgen. Vitamine A zit van nature alleen in dierlijke producten zoals vlees, zuivel en ei. Aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten is het toegevoegd. 

In sommige groenten en fruitsoorten zit een voorloper van vitamine A: bètacaroteen. Deze voorloper wordt in ons lichaam omgezet in vitamine A. Groenten- en fruitsoorten die veel bètacaroteen bevatten zijn:

Volg een webinar over het vinden van de beste zorg

Hoe krijgt u de beste zorg die ook nog eens past bij úw situatie? In de gratis webinars van CZ krijgt u handig advies en praktische tips van professionals.

Bekijk hier de webinars

  • Groen: spinazie, andijvie en kool
  • Geel: mango, nectarine
  • Oranje: wortel, mandarijn

Deze tekst gaat over de oorzaken, verschijnselen en behandeling van vitamine A-vergiftiging. 

Waar is vitamine A voor nodig?

Vitamine A is nodig voor het intact houden van de huid en de slijmvliezen. Daarnaast is deze vitamine nodig voor een goed gezichtsvermogen. Ook draagt vitamine A bij aan de weerstand. Bij kinderen is vitamine A nodig voor de groei. 

Dagelijkse hoeveelheid vitamine A

De aanbevolen hoeveelheid vitamine A voor een man is 1000 microgram per dag. Voor een vrouw is 800 microgram de aanbevolen hoeveelheid. Voor kinderen gelden lagere hoeveelheden, afhankelijk van de leeftijd . 

Vrouwen die zwanger zijn en borstvoeding geven hebben meer vitamine A nodig, respectievelijk 1000 en 1250 microgram per dag. Tijdens de zwangerschap wordt echter ook aangeraden niet meer dan 3000 microgram vitamine A per dag binnen te krijgen, omdat dit schade aan de vrucht kan veroorzaken. Daarom wordt het gebruik van lever en vitaminesupplementen met een hoge dosering vitamine A tijdens de zwangerschap afgeraden. 


Vitamine A vergiftiging

Bij vitamine A-vergiftiging is er een overschot aan vitamine A in het lichaam. Dit wordt ook wel hypervitaminose A genoemd. De maximale hoeveelheid die een volwassene per dag mag innemen is 3000 microgram. Voor kinderen is dat 800 microgram. 

Als er in één keer teveel is ingenomen, kan een acuut beeld ontstaan. Bij langdurige grote hoeveelheden vitamine A-inname ontstaat een chronische vergiftiging. Baby’s van vrouwen die teveel vitamine A hebben binnengekregen, kunnen aangeboren afwijkingen hebben. 

Oorzaken

Vitamine A-vergiftiging ontstaat door inname van grote hoeveelheden vitamine A. Dit komt vooral door het slikken van supplementen. Ook bij inname van uitzonderlijk grote hoeveelheden wortels (of andere voedingsmiddelen met betacaroteen) kan een vitamine A-vergiftiging ontstaan.

Verschijnselen

Bij een acute vitamine A-vergiftiging is er sprake van:

  • Verminderde eetlust.
  • Misselijkheid en braken.
  • Buikpijn.
  • Hoofdpijn.
  • Verwardheid, prikkelbaarheid of slaperigheid.
  • Spierpijnen en spierzwakte.
  • Wazig zien.

Bij een chronische vitamine A-vergiftiging kunnen de volgende verschijnselen optreden:

  • Haaruitval.
  • Droge huid, lippen en ogen.
  • Afbrokkelende nagels.
  • Jeuk.
  • Hoofdpijn.
  • Ernstige vermoeidheid en zwakte.
  • Gebrek aan eetlust en gewichtsverlies.
  • Bloedarmoede.
  • Prikkelbaarheid.
  • Slaapstoornissen.
  • Diarree.
  • Gewrichtspijnen, botpijn en verhoogde kans op (spontane) botbreuken.
  • Oranje verkleuring van de huid als er overmatig veel wortels worden gegeten.

Meer informatie

Informatie over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A 
www.vitamine-info.nl/

Informatie van het Voedingscentrum 
www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-a.aspx

Informatie over vitamine A-vergiftiging (Engels) 
http://emedicine.medscape.com/article/126104-overview 

Russell, R.M. (2001), Vitamin and Trace Mineral Deficiency and Excess, in: Braunwald, E., Fauci, A.S., Kasper, D.L., Hauser, S.L., Longo, D.L. and Jameson, J.L. (eds), Harrison’s Principles of Internal Medicine, 15th ed, McGraw-Hill, London.