Spinnenbeten
Bijna alle spinnen zijn giftig. Gelukkig hebben de meeste soorten te korte of te zwakke tanden om door de menselijke huid heen te bijten. Sommige spinnen, zoals de zwarte weduwe, de loxosceles reclusa (vioolspin), tarantula’s en de Australische tunnelspin, hebben een gif dat schadelijk kan zijn voor mensen. Het klimaat in Nederland is niet geschikt voor giftige spinnensoorten. Giftige spinnen komen voornamelijk voor in Zuid- en Midden-Amerika, Australië, Midden-Europa, Afrika en het Midden- Oosten.
Bent u huisarts of praktijkmanger?
Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen?
In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.
Verschijnselen
Op de plaats van de beet kan roodheid en zwelling van de huid optreden en kan de huid warm aanvoelen. Soms kan de huid op de plaats van de beet gaan zweren of kan er een roodpaarse blaar ontstaan.
Andere veelvoorkomende verschijnselen na een spinnenbeet zijn:
- uitslag, jeuk
- prikkelende of branderige pijn
- spierkramp
- koorts, rillingen
- sterk transpireren
- toegenomen speekselvloed
- hoofdpijn
- pijnlijke gewrichten
- misselijkheid en braken.
In ernstige gevallen kunnen de volgende verschijnselen optreden:
- ademhalingsproblemen
- benauwdheid op de borst
- versnelde pols
- opgezwollen lippen of oogleden
- dubbelzien
- toevallen
- geelzucht
- nieruitval
- coma.
Behandeling
De eerste hulp bestaat uit het uitwassen van de wond met water en zeep en het aanbrengen van een schoon verband. Breng een koud kompres aan (ijs, gewikkeld in een theedoek) om de pijn te verminderen en eventuele zwelling tegen te gaan.
Spinnenbeten moeten snel en effectief worden behandeld. Breng de patiënt zo snel mogelijk naar een ziekenhuis. Verschijnselen die in eerste instantie niet zo ernstig lijken, kunnen snel verergeren. Probeer de patiënt kalm te houden.
Gegevens die de arts nodig heeft voor de behandeling van de patiënt, zijn onder meer: leeftijd en gewicht van de patiënt, de toestand waarin de persoon werd aangetroffen, het tijdstip van de beet en een beschrijving van de spin. Breng indien mogelijk de spin mee om vast te stellen welke soort spin gebeten heeft.
De behandeling kan bestaan uit het toedienen van pijnstillers, antihistamine (tegen een allergische reactie), antibiotica, een tetanusinjectie en medicatie om de bloeddruk en eventuele spierkrampen onder controle te houden. Soms kan een specifiek antigif worden toegediend.
De dood als gevolg van een spinnenbeet komt bij gezonde mensen zelden voor. Heel jonge kinderen en ouderen kunnen echter aan een spinnenbeet sterven. Volledig herstel kan twee dagen tot een week duren. Wanneer de patiënt de eerste 48 uur overleeft, is dit over het algemeen een teken dat herstel volgt.
Meer informatie
Informatie over spinnenbeten;
http://www.merckmanual.nl/index4.html?pid=13&hid=287&oid=3712&printoid=1
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002859.htm
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000033.htm