Slokdarmontsteking (oesophagitis
Een ontsteking van de binnenbekleding van de slokdarm (oesophagus) wordt oesophagitis genoemd. Oesophagitis is meestal het gevolg van irritatie door terugvloeiing (reflux) van maagzuur in de slokdarm. Daarom wordt deze aandoening ook wel refluxoesophagitis genoemd. Ook infecties en het inslikken van chemische stoffen kunnen slokdarmontsteking veroorzaken.
Bent u huisarts of praktijkmanger?
Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen?
In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.
Oorzaken
Als de klep tussen maag en slokdarm niet voldoende functioneert, vloeit een deel van de zure maaginhoud terug in de slokdarm. Hierdoor kan de slokdarm gaan ontsteken. Dit gaat gepaard met een brandend gevoel achter het borstbeen. De klachten treden meestal op tijdens en na het eten, maar kunnen ook voorkomen bij platliggen, bukken, tillen, hoesten, hevige emoties en het drinken van koffie. Refluxoesophagitis komt veel voor bij mensen met ernstig overgewicht (obesitas), zwangere vrouwen en mensen met een maagbreuk (hiatus hernia).
Naast reflux kan ook een infectie met een virus, bacterie of schimmel slokdarmontsteking veroorzaken, zoals candida-infectie. In geval van chemische oesophagitis is de ontsteking het gevolg van het inslikken van chemische stoffen, zoals bleekmiddel of zuur.
Verschijnselen
De meest voorkomende klachten bij een slokdarmontsteking zijn pijn bij het slikken en brandend maagzuur. Dit geeft een branderige pijn achter het borstbeen. Terugvloeiing van voedsel uit de maag kan ook leiden tot misselijkheid en braken. Ook kan de passage van voedsel naar de maag moeilijker gaan, zodat het achter het borstbeen blijft steken.
Als er sprake is van een infectie, kunnen koorts en rillingen optreden. Bij een candida infectie is vaak ook in de mond een ontsteking (spruw) te zien.
Diagnose
Op grond van de verschijnselen kan aan refluxoesophagitis worden gedacht. Er kan dan meteen met een proefbehandeling met geneesmiddelen worden gestart. Als deze behandeling aanslaat, bevestigt dit de diagnose. Als na vier weken geen verbetering optreedt of wanneer de klachten heel ernstig zijn, is aanvullend onderzoek noodzakelijk in de vorm van een endoscopie van de slokdarm. Hierbij is een ontsteking te zien. Ook kan daarbij weefsel worden afgenomen (biopt) voor microscopisch onderzoek.
Behandeling
Een slokdarmontsteking wordt behandeld met geneesmiddelen die de maagzuurproductie remmen, zogeheten protonpompremmers . Als de klachten verdwenen zijn, kan na een tijdje de dosering worden verminderd. Bij refluxoesophagitis moet vaak (levens)lang een onderhoudsdosering worden geslikt.
Als er sprake is van een bacteriële infectie, kunnen antibiotica worden voorgeschreven, en in geval van een schimmelinfectie antimycotica.
Complicaties
Als gevolg van een slokdarmontsteking kan een bloeding ontstaan. Een andere, zeldzame complicatie is het scheuren van de slokdarm (perforatie ). Dit zijn ernstige ziektebeelden.
Meer informatie
Informatie van de Maag Lever Darm Stichting over brandend maagzuur (reflux)
https://www.mlds.nl/ziekten/brandend-maagzuur/
Informatie van de Maag Lever Darm Stichting over slokdarmontsteking door een schimmelinfectie
http://www.mlds.nl/ziekten/42/candida-oesofagitis/
Moss A.C., Kelly C.P.(2007), “Reflux, dyspepsia, and disorders of the foregut”, The Southern Medical Journal, vol. 100, no. 3, pp. 266-72. Samenvatting voor patiënten in The Southern Medical Journal, maart 2007, vol. 100, no. 3, p. 338,
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=17396730&query_hl=2&itool=pubmed_docsum (Engels)
Palmer, K.R. and Penman, D.I. (1999), Diseases of the Alimentary Tract and Pancreas, in: Haslett, C., Chilvers, E.R.E., Hunter, J.A.A. and Boon, N.A. (eds), Davidson’s Principles and Practice of Medicine, 18th edn, Churchill Livingstone, London.
Ramakrishnan, A. & Katz, P.O. (2002), “Pharmacologic Management of Gastroesophageal Reflux Disease”, Current Gastroenterology Report, vol. 4, no. 3, pp. 218-24,
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12010622&dopt=Abstract