Scrotum

Scrotum

Het scrotum (balzak) is een huidplooi achter de penis waarin zich de teelballen (testes) met de bijballen (epididymides) bevinden. Het scrotum zorgt voor bescherming en ondersteuning van de teelballen en zorgt dat ze de juiste temperatuur hebben.

Het scrotum bestaat uit twee delen. In elk deel zit één teelbal met bijbehorende bijbal. Meestal hangt de linker teelbal iets lager dan de rechter.

Volg een webinar over het vinden van de beste zorg

Hoe krijgt u de beste zorg die ook nog eens past bij úw situatie? In de gratis webinars van CZ krijgt u handig advies en praktische tips van professionals.

Bekijk hier de webinars

Functie

Het scrotum bevat twee spieren: de musculus cremaster en de musculus dartos. Deze spieren trekken samen bij kou en seksuele opwinding, en ontspannen zich wanneer de temperatuur oploopt. Dit zijn onwillekeurige bewegingen.

Als de spieren zich samentrekken, komen de teelballen dichter bij het lichaam te liggen. Hierdoor loopt de temperatuur in het scrotum op. Bij ontspanning komen ze verder van het lichaam af te liggen, waardoor hun temperatuur 2 tot 3 graden Celsius lager wordt dan die van de rest van het lichaam. Op deze manier beschermen de scrotumspieren de teelballen tegen verwarming en afkoeling.

Te hoge temperaturen kunnen leiden tot een afname van de spermaproductie en tot verminderde vruchtbaarheid.

Meer informatie

Informatie over de anatomie van het scrotum (Wikipedia)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Scrotum

Informatie over de anatomie en functie van de scrotum en de teelbal (UROlog)
www.urolog.nl/urolog/php/patients.php?doc=testikel&&lng=nl