Teelbal

Teelbal

De teelballen zijn de twee ovale mannelijke voortplantingsklieren die zich bevinden in het scrotum (balzak). Dit heeft twee functies, namelijk het beschermen van de teelballen en de regulatie van de temperatuur. Andere namen voor teelbal zijn zaadbal, testis en testikel.

Een teelbal bestaat uit meerdere lobben. In elke lob zitten zaadbuisjes waarin spermacellen rijpen. De spermacellen bevatten genetisch materiaal van de man en worden tijdelijk opgeslagen in de bijbal (epididymis). Tussen de zaadbuisjes liggen de Leydig-cellen. Zij produceren testosteron, het mannelijke geslachtshormoon.

De teelballen zijn 4 tot 5 centimeter groot en hangen aan de zaadstrengen in het scrotum. Een zaadstreng bestaat uit het vas deferens (de buis waardoor het sperma naar de urethra gaat), zenuwbanen, slagaders, aders en lymfevaten. Meestal hangt de linker teelbal iets lager dan de rechter.

Voor de geboorte of spoedig daarna dalen de teelballen vanuit de buikholte in in het scrotum. Als dit niet gebeurt, is er sprake van cryptorchisme. Deze aandoening moet met een operatie gecorrigeerd worden om ervoor te zorgen dat de teelballen sperma kunnen produceren. Als dit niet gebeurt, kan dat leiden tot verminderde vruchtbaarheid en soms zelfs tot teelbaltumoren.

Bij baby´s en jonge kinderen schieten de teelballen vaak nog makkelijk uit het scrotum naar boven, vaak zelfs tot boven het lieskanaal. Dat worden retractiele testes genoemd. Meestal kan een arts de teelballen weer terugbrengen in het scrotum. Dat doet hij door te wrijven en voorzichtig te duwen. Lukt dit niet, dan is een operatie nodig.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Functie Teelbal

De teelbal produceert naast spermacellen ook het grootste deel van de mannelijke geslachtshormonen (androgenen), vooral testosteron.

Testosteron speelt een rol bij de ontwikkeling van de secundaire mannelijke geslachtskenmerken tijdens de puberteit , zoals een lage stem en lichaamsbeharing. Het houdt deze kenmerken tijdens het gehele leven in stand. Dankzij deze hormoonproductie is de man tijdens zijn volwassen leven vruchtbaar. Testosteron speelt ook een rol bij de eiwitsynthese. Tijdens de puberteit is dit nodig voor de groei.

De teelbal scheidt ook een kleine hoeveelheid van het vrouwelijke hormoon oestrogeen af. Samen met de androgenen speelt oestrogeen een belangrijke rol bij de ontwikkeling en het in stand houden van de teelbalfuncties. Ook reguleert het de productie en rijping van spermacellen. Als mannen ouder worden, neemt de oestrogeenproductie iets toe.

De teelbalfuncties worden voornamelijk aangestuurd door hormonen die de hypofyse (een klier onder de hersenen) afgeeft.

Meer informatie

Informatie over de anatomie van de teelbal (Wikipedia)
http://nl.wikipedia.org/wiki/Teelbal

Informatie over de teelbal (UROlog)
www.urolog.nl/urolog/php/patients.php?doc=testikel&&lng=nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.