Scheuren van de baarmoeder

Scheuren van de baarmoeder

Het scheuren van de baarmoeder (uterusruptuur) is een zeer ernstige complicatie tijdens de bevalling. Deze situatie – die gelukkig maar zelden voorkomt – is levensgevaarlijk voor zowel moeder als kind.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken

De kans dat de baarmoeder tijdens een natuurlijke bevalling scheurt, is groter als je eerder al eens bent bevallen via een keizersnede . Het litteken vormt een zwakkere plek in je baarmoeder. Hoe meer keizersneden je hebt gehad, hoe groter de kans. Daarom moet je na een keizersnede bij een volgend kindje altijd in het ziekenhuis bevallen. Bij complicaties kan er dan snel ingegrepen worden.
Andere risicofactoren voor het scheuren van de baarmoeder zijn aangeboren afwijkingen van de baarmoeder, operaties aan de baarmoeder, veel bevallingen achter de rug hebben, een volle baarmoeder (groot kind , teveel vruchtwater , meerling ), het inleiden van de bevalling en een trauma (verkeersongeval, val, mishandeling).

Verschijnselen

Als de baarmoederwand scheurt, is dat over de gehele dikte . Dit gaat gepaard met hevig bloedverlies. De baby krijgt onvoldoende zuurstof en raakt in nood. De baby en de placenta kunnen door de scheur in je buikholte terechtkomen. Dit geeft zeer hevige buikkrampen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen . Er is meestal geen tijd voor uitgebreid diagnostisch onderzoek. Bij het vermoeden van een kleine scheur kan een echo gemaakt worden om een eventuele scheur vast te stellen.

Behandeling

Als de baarmoeder scheurt, moet direct worden ingegrepen. Bij ernstige scheuren ontstaat direct zuurstoftekort bij de baby. Dit kan leiden tot hersenbeschadiging. Al binnen enkele minuten kan de baby door zuurstoftekort overlijden. De behandeling bestaat uit een spoedkeizersnede. Na de geboorte kan geprobeerd worden om de baarmoeder te hechten. Als de scheur te groot is en/of er massaal bloedverlies optreedt, moet de baarmoeder verwijderd worden om je leven te redden.

Meer informatie

Wetenschappelijke informatie
http://emedicine.medscape.com/article/275854-overview (Engels)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.