Nekpijn

De nek geeft het hoofd ondersteuning en beweegbaarheid. De nek bevat veel spieren. Deze maken voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse bewegingen mogelijk. Spieren aan de zijkant zorgen voor de draaibeweging.

De nek bevat zeven halswervels, die een beschermend omhulsel bieden voor het ruggenmerg dat door het wervelkanaal loopt. De wervels worden verbonden door tussenwervelschijven van kraakbeen.

Nekklachten, vooral in de vorm van nekpijn, komen vaak voor.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

 • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
 • Online beeldbellen met een huisarts
 • Stuur een foto mee van uw klacht
 • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
 • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaken

Nekpijn kan allerlei oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:

 • Spierverrekking. Door een onverwachte beweging kan een van de vele spiertjes in de hals en nek verrekt zijn. Door de pijn vermijdt iemand automatisch herhaling. De blessure herstelt meestal snel uit zichzelf.
 • Verkeerde houding. Nekpijn kan ontstaan door een verkeerde houding, vooral als iemand lange tijd of vaak in die houding zit of staat, bijvoorbeeld op het werk.
 • Artrose. Stijfheid, bewegingsbeperking en pijn bij bepaalde standen van het hoofd en bepaalde bewegingen zijn vaak het gevolg van artrose van de nek.
 • Whiplash. Een andere oorzaak van nekpijn is een whiplash. Dat is letsel door een heftige, snelle, heen en weer gaande beweging van het hoofd. Dit treedt meestal op na een auto-ongeluk of een val.
 • Hernia. Een andere voorkomende oorzaak van nekpijn is een hernia. Hierbij schuift een tussenwervelschijf van zijn plaats, wat tot irritatie van de ruggenmergzenuwen en tot pijn leidt. Vaak gaat dit gepaard met uitstraling in de armen.
 • Schouderletsel heeft nogal eens nekpijn als gevolg. Deze verdwijnt als de schouder geneest.
 • Ziekte van Bechterew. Dit is een bindweefselaandoening waarbij de wervelgewrichten verstijven, waardoor nekpijn kan ontstaan.
 • Hersenvliesontsteking kan ook nekpijn veroorzaken als de infectie zich verspreidt naar de vliezen van het ruggenmerg. De nekpijn gaat dan vaak gepaard met koorts, hoofdpijn en braken.

Symptomen nekpijn

Vaak kosten bewegingen van het nekgedeelte en de wervelkolom moeite en doet dit pijn. Ook het betasten van de huid en de nekspieren veroorzaakt meestal pijnklachten. Er kan een verhoogde spanning in één of meerdere spiergroepen bestaan.

Vaak gaat nekpijn gepaard met hoofdpijn. Daarnaast gaan psychische symptomen en stress vaak met nekpijn samen, zoals neerslachtigheid, moedeloosheid en slapeloosheid.

Diagnose

De diagnose kan vaak gesteld worden op basis van het verhaal en lichamelijk onderzoek. Om de oorzaak te achterhalen is soms aanvullend onderzoek nodig, bijvoorbeeld door röntgenfoto's, een CT-scan of een MRI-scan.

Behandeling nekpijn

De behandeling van nekpijn is afhankelijk van de oorzaak. Vaak worden kortdurend pijnstillers voorgeschreven. Fysiotherapeuten en oefentherapeuten kunnen kramp en pijn verlichten door oefeningen, ontspanningstechnieken en het aanleren van een goede houding.

Meer informatie


Informatie van de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten
www.nvvr.nl

Informatie van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
www.fysionet-evidencebased.nl/richtlijnen

Nekklachten tijdens het werk
http://www.beroepsziekten.nl/nekklachten

Informatie over artrose
www.reumafonds.nl/artrose

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.