Nagelloslating

Bij een nagelloslating (ofwel onycholyse) laat de nagel spontaan en pijnloos los van het nagelbed. Het kan op elke leeftijd ontstaan, maar komt meestal voor bij volwassenen en zowel bij mannen als bij vrouwen. Mensen met lange vingernagels hebben er iets vaker last van.

Meestal zijn meerdere nagels aangedaan. Ook is er kans op infecties of zwartverkleuring van de nagels.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Een nagelloslating kan verschillende oorzaken hebben:

  • Een beschadiging.
  • Een infectie.
  • Kanker.
  • Beroepsziektes waarbij de vingers gedurende lange tijd aan water of irriterende chemische stoffen zijn blootgesteld.
  • Bepaalde geneesmiddelen voor de behandeling van kanker, antibiotica en ontstekingsremmende pijnstillers.
  • IJzertekort.
  • Een overactieve schildklier.
  • Erfelijke aanleg. Dan is de nagelloslating soms vanaf de geboorte aanwezig.
  • Wanneer een vreemd voorwerp onder de nagel terechtkomt.

Symptomen nagelloslating

Het duurt soms enkele dagen voordat de symptomen van een nagelloslating duidelijk worden. Eerst wordt het gebied tussen de nagel en het nagelbed rood. Daarna komt de nagel los van het nagelbed. Meestal behoudt de nagel de kleur en structuur tijdens de losmaking van het nagelbed, totdat de nagel helemaal is losgekomen.

Bij alle nagelaandoeningen kunnen infecties ontstaan, zoals een schimmelinfectie of een bacteriële infectie. Hierdoor kan het weefsel onder de nagel en de nagel zelf wit, geel of groen verkleuren. Deze infecties moeten worden behandeld voordat de nagel opnieuw gaat groeien.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de symptomen. Ook wordt een lichamelijk onderzoek van de vinger- en teennagels verricht. Hierbij wordt gelet op het uiterlijk van de huid rond de nagels, op de aanwezigheid van onregelmatigheden en op de kleur en vorm van de nagels. Ook wordt gekeken of er andere tekenen van huiduitslag zijn.

Bij een infectie worden stukjes van de nagel en het nagelbed weggenomen voor laboratoriumonderzoek. Daarbij wordt bepaald om welk type infectie het gaat.

Een nagelloslating dient nauwkeurig te worden vastgesteld om verspreiding naar andere nagels te voorkomen. En om de juiste behandeling te kunnen geven, zodat voorkomen wordt dat er littekens in het nagelbed ontstaan.

Behandeling nagelloslating

De behandeling bestaat meestal uit de nagels kort houden, droog houden, vocht vermijden en de nagels beschermen met katoenen handschoenen.

Het doel van de behandeling is het voorkomen van infecties onder de nagels en de vorming van nieuwe, gezonde nagels bevorderen. Infecties moeten worden behandeld. Ook wordt een eventuele onderliggende oorzaak behandeld. Soms leidt een nagelloslating tot blijvende littekens.

Complicaties

Infectie is de belangrijkste complicatie van nagelloslating. Door infecties wordt de aandoening lastiger te behandelen. Ook kunnen infecties tot blijvende littekens leiden.

Prognose nagelloslating

De prognose is afhankelijk van de onderliggende oorzaak en van de mate waarin de nagels door de infectie zijn aangedaan.

Meer informatie


Informatie van Huidziekten.nl over nagelloslating
www.huidziekten.nl/onychomadesis
www.huidziekten.nl/onycholysis-semilunaris

American College of Osteopathic Dermatology (2004), Onycholysis, [Online]
Available: www.aocd.org/onycholysis [Accessed: 2005, June10].

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.