Moeheid tijdens de zwangerschap
In de zwangerschap is moeheid een veelvoorkomende klacht.
Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen
Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!
- Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
- Online beeldbellen met een huisarts
- Stuur een foto mee van uw klacht
- Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
- Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar
Oorzaak
In het begin van de zwangerschap wordt moeheid meestal veroorzaakt door hormoonveranderingen. Onder invloed van zwangerschapshormonen verandert bijna elk orgaan in je lichaam. Zo krijg je meer bloed, groeit je baarmoeder, versnelt je hartslag en ga je anders ademhalen. Ook draag je extra gewicht met je mee.
Daarnaast verandert er psychisch tijdens een zwangerschap veel en kun je last hebben van stemmingswisselingen. Zo moet je je gaan instellen op een heel ander leven en kun je last hebben van angsten of somberheid. Deze emoties kosten veel energie.
Aan het eind van de zwangerschap wordt de moeheid met name veroorzaakt door je snel groeiende en zwaarder wordende buik, die in de weg zit. Ook kunnen slaapproblemen tijdens de zwangerschap optreden. Soms is bloedarmoede tijdens de zwangerschap de oorzaak van de moeheid. Dit kan komen door een gebrek aan ijzer of foliumzuur.
Symptomen
Je kunt de hele dag doodmoe zijn. Als je in bed ligt, val je vaak meteen in slaap. Maar als je dan de volgende morgen weer wakker wordt, ben je vaak net zo moe als de dag ervoor. De moeheid kan zelfs zo erg zijn dat je overdag niet wakker kunt blijven.
Veel vrouwen merken dat de ergste moeheid na 14 tot 16 weken voorbij is. In de laatste paar maanden kan de vermoeidheid weer toenemen. Soms blijft het echter de hele zwangerschap bestaan.
Zelfzorg
Het beste kun je aan je moeheid toegeven. Rust zoveel je kunt, doe alleen de dingen die beslist nodig zijn en ga op tijd naar bed. Op een gegeven moment heeft je lichaam zich aangepast aan alle veranderingen en merk je dat je weer meer energie krijgt.
Verder geldt dat zwangere vrouwen bepaalde rechten hebben op het werk, bijvoorbeeld wat betreft rusttijden. Deze zijn er niet voor niets, dus maak er gebruik van. Ook kunnen bepaalde aanpassingen op je werk ervoor zorgen dat je je minder moe voelt.
Je kunt je ook beter voelen door jezelf eens lekker te (laten) verwennen, bijvoorbeeld met een lekker bad, maskertje, massage of bezoek aan de schoonheidsspecialiste. Je kunt ook gewoon blijven sporten en bewegen tijdens de zwangerschap. Ook al ben je van tevoren heel moe, na afloop voel je je waarschijnlijk echt beter.
Zorg daarnaast voor goede voeding tijdens de zwangerschap. Probeer goed, gezond en regelmatig te eten. Zorg er met name voor dat je voldoende ijzer en foliumzuur binnenkrijgt. IJzer zit bijvoorbeeld in appelstroop, vlees, eieren, groenten en volkorenbrood. Het beste is om bij de maaltijd iets te eten of drinken wat vitamine C bevat. Dit bevordert de opname van ijzer uit je voeding. Melk, koffie en thee bij de maaltijd kunnen de opname van het ijzer door je lichaam juist belemmeren. Foliumzuur zit vooral in groene bladgroente, zoals spinazie. Maar het zit ook in spruitjes, broccoli, kool, asperges en in fruit, met name bepaalde citrusvruchten.
Naar de arts
Als je extreem moe bent of de moeheid na de eerste 3 maanden blijft bestaan, kun je je ijzer- en foliumzuurgehalte laten meten via bloedonderzoek. Dit kan via de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Wanneer er een tekort is, kunnen ijzer- of foliumzuurtabletten helpen.
Meer informatie
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_voorlichting/NHGPatientenbrieven/NHGPatientenbrief/PBU7c.htm
Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap