Manuele placentaverwijdering

Manuele placentaverwijdering

De placenta wordt meestal binnen een uur na de geboorte van je baby geboren. Als het langer duurt of als er een rest van de placenta in de baarmoeder achterblijft, kan het nodig zijn om de placenta in het ziekenhuis manueel te laten verwijderden.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Indicaties

Er zijn verschillende indicaties voor een manuele placentaverwijdering:

  • achtergebleven placenta
  • achtergebleven placentarest
  • mogelijk achtergebleven placentarest (twijfel)

Procedure

Een manuele placentaverwijdering vindt plaats op de operatiekamer. Je krijgt een katheter om je urine te laten afvloeien en antibiotica om een infectie te voorkomen. Afhankelijk van de situatie word je verdoofd met een ruggenprik of onder algehele narcose. De arts gaat met een hand via je vagina en je baarmoedermond, je baarmoeder binnen. Met de andere hand geeft hij tegendruk via je buikwand. Met de hand in je baarmoeder tast hij je hele baarmoeder af. De achtergebleven (placenta(rest) wordt losgemaakt en verwijderd uit je baarmoeder. Na de operatie krijg je medicijnen om je baarmoeder te laten samentrekken.

Resultaten

De kans dat er na een manuele verwijdering van de placenta(rest) nog placentaweefsel is achtergebleven in je baarmoeder, is erg klein. Heel soms lukt het niet om de placenta te verwijderen doordat deze te sterk is ingegroeid in je baarmoeder. Het kan dan nodig zijn om je baarmoeder te verwijderen (hysterectomie).

Gevolgen

De belangrijkste complicatie van manuele placentaverwijdering is infectie. Om dit risico te vermijden, krijg je antibiotica.

Meer informatie

http://www.gynaecologie.nl
Informatie van Nederlandse gynaecologen