Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap
Tijdens een normale zwangerschap neemt je bloeddruk geleidelijk af, totdat je zo’n twintig weken zwanger bent. Dan wordt de laagste waarde bereikt. Dit wordt de ‘mid-pregnancy-drop’ genoemd. In de tweede helft van de zwangerschap stijgt je bloeddruk weer.
Bent u huisarts of praktijkmanger?
Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen?
In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.
Oorzaak
De bloeddruk geeft aan hoe groot de druk is in je bloedvaten. Als je bloeddruk wordt gemeten, dan worden er twee waarden bepaald:
- de bloeddruk tijdens een hartslag (de ‘bovendruk’)
- de laagste bloeddruk tussen twee hartslagen in (‘de onderdruk’)
De ideale bloeddruk voor een volwassene is 120/80. De drukken zijn dan hoog genoeg om ervoor te zorgen dat het bloed alle delen van het lichaam kan bereiken en laag genoeg om geen schade aan de bloedvaten te geven.
Tijdens de zwangerschap kan de bloeddruk dalen tot 90/60. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de zwangerschapshormonen . Deze verzwakken de wand van je bloedvaten, waardoor ze minder goed kunnen samentrekken.
Verschijnselen
Vooral in het tweede trimester kan een lage bloeddruk leiden tot klachten. De kans hierop is het grootst wanneer je vóór je zwangerschap al een lage bloeddruk had. Een lage bloeddruk kan leiden tot duizeligheid in de zwangerschap die met name optreedt wanneer je snel opstaat uit je bed of uit een stoel. De bloeddruk daalt dan plotseling nog verder (orthostatische hypotensie).
Een ander gevolg van een lage bloeddruk is flauwvallen . De druk is dan even zo laag dat je hersenen onvoldoende bloed (en zuurstof) krijgen. Doordat je flauwvalt, herstelt de doorbloeding van je hersenen zich (het bloed hoeft nu immers niet meer zo ver omhoog gepompt te worden). Dit tijdelijke bloedtekort in je hersenen en flauwvallen zijn niet schadelijk voor je baby, tenzij je tijdens het flauwvallen je buik bezeert.
Zelfzorg
Zorg voor goede voeding tijdens de zwangerschap . Eet voldoende en geregeld. Drink daarnaast goed, vooral als het warm is.
- Neem regelmatig een dropje of een kopje soep.
- Als je langer moet stilstaan, zoals in de rij voor de kassa, maak dan wat loopbewegingen zodat het bloed beter rondgepompt wordt.
- Als je zit, leg dan je benen omhoog. Het bloed stroomt dan makkelijker terug naar je hoofd. Je kunt ook het voeteinde van je bed verhogen.
- Sta rustig op uit een stoel of bed en vermijd abrupte bewegingen.
- Als je duizelig bent, ga dan even zitten en neem een dropje of wat soep of bouillon. De bloeddruk kan zich dan herstellen. En mocht de bloeddruk toch nog verder dalen, dan verklein je de kans op een harde val als je flauw mocht vallen.
Naar de verloskundige of arts
Tijdens elke zwangerschapscontrole wordt je bloeddruk gemeten. Een te lage bloeddruk wordt daardoor meestal tijdig geconstateerd. Als je tussen de controles in verschijnselen hebt die kunnen passen bij een te lage bloeddruk en je daar veel last van hebt, neem dan contact op met degene die je zwangerschap begeleidt.
Meer informatie
http://www.amc.nl
Informatie van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam