Laagliggende placenta

Meestal ligt de placenta boven in je baarmoeder. Soms ligt de placenta laag in de baarmoeder (laagliggende placenta). Als de placenta over de uitgang van je baarmoeder ligt, is er sprake van een voorliggende placenta.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaken

Waarom een bevruchte eicel soms laag innestelt, is niet duidelijk. Als je ooit een keizersnede hebt gehad, is de kans op een laagliggende placenta wat hoger.

Verschijnselen

Een laagliggende placenta kan leiden tot bloedverlies tijdens de zwangerschap. Dit kunnen een paar druppeltjes zijn, maar het kan ook erg veel bloed zijn met stolsels erin. Het bloedverlies is meestal pijnloos. Als je bloed verliest, neem dan direct contact op met degene die je zwangerschap begeleidt.

Diagnose

Al tijdens de eerste echo (de termijnecho met 12 weken) kan de plaats van de placenta gezien worden. Bij een laagliggende placenta ligt de rand van de placenta dicht tegen de uitgang van je baarmoeder aan, maar deze komt er niet overheen. In de meeste gevallen neemt de groeiende baarmoeder de placenta mee naar boven. In de andere gevallen is tijdens een volgende echo nog steeds een laagliggende placenta zichtbaar.

De laagliggende placenta kan verhinderen dat je baby indaalt. Degene die je zwangerschap begeleidt, merkt bij de controles dat je baby hoog in de buik blijft liggen. Ook liggingsafwijkingen van de baby (bijvoorbeeld stuitligging ) komen vaker voor bij een laagliggende placenta.

Behandeling

Als je een laagliggende placenta hebt, word je tijdens de rest van je zwangerschap en tijdens de bevalling begeleid door een gynaecoloog. Als er overmatig bloedverlies optreedt, word je opgenomen in het ziekenhuis en krijg je bedrust. Als het bloeden niet stopt, wordt je baby met een keizersnede gehaald. Als het bloeden wel stopt, mag je vaak weer naar huis. Je krijgt dan wel leefregels mee. Om een nieuwe bloeding te voorkomen, moet je zo rustig mogelijk doen. Dat wil onder andere zeggen: niet werken, geen huishoudelijk werk doen, niet lang wandelen of fietsen en geen geslachtsgemeenschap.

Als je geen overmatig bloedverlies hebt en je baby is ingedaald, kun je vaginaal bevallen in het ziekenhuis. Treedt er dan alsnog overmatig bloedverlies op, dan wordt er een keizersnede uitgevoerd. Als je baby niet kan indalen, wordt ook een keizersnede gepland.

Meer informatie

http://www.mca.nl
Informatie van het Medisch Centrum Alkmaar

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.