Het navelstompje
Als je baby is geboren, wordt de navelstreng doorgeknipt. Tijdens de zwangerschap is de navelstreng de verbinding geweest tussen je baby en de placenta. De navelstreng wordt ongeveer op 10 centimeter van de navel doorgeknipt.
Bent u huisarts of praktijkmanger?
Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen?
In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.
Navelklemmetje
Het stukje navelstreng dat overblijft, wordt dichtgehouden met een navelklemmetje. Je baby voelt hier niets van.
Navelstompje
Het navelstompje is in het begin nog zacht, glibberig en glanzend. Al snel droogt het stompje in en wordt het harder, droger en donkerder. Uiteindelijk wordt het zwart. Meestal valt het stompje ergens in de tweede levensweek van je baby af. De eerste dagen daarna kan het wat nabloeden.
Navelstompje verzorgen
Je baby mag gewoon in het badje met de navelstomp. Was het stompje voorzichtig met een beetje water en eventueel wat zeep. Dep het stompje na het badje goed droog en wikkel er een gaasje omheen. Het is niet nodig om de stomp te desinfecteren met alcohol. Er zijn ook kraamverzorgenden en verloskundigen die wel adviseren om het stompje met alcohol schoon te maken. Als je dat doet, let er dan op dat je de huid rondom het naveltje beschermt met wat vette zalf. Als je je baby de luier omdoet, probeer dan het navelstompje niet mee in te pakken, omdat anders de indroging wordt beperkt.
Infectie navelstompje
Als er een rode, opgezwollen rand rondom de navel van je baby ontstaat, is dat een teken dat er een infectie is. Er kan dan ook wat opgedroogde pus rondom de navel zitten en de navel kan erg stinken. Dit moet behandeld worden door de huisarts. Als je twijfelt, kun je ook eerst even met je baby naar het consultatiebureau. Als je baby ook koorts heeft, moet je direct naar de huisarts, want dat kan erop wijzen dat de infectie ook in het bloed zit.
‘Wild vlees’ bij het navelstompje
Bij de genezing kan vanuit de bodem van de navel een stukje wild vlees groeien; dit wordt een navelgranuloom genoemd. Je ziet dan een rood of huidkleurig, rond bolletje diep in de navel. Het is niet ernstig, maar bemoeilijkt de genezing van de navel. Als je merkt dat er een granuloom groeit, ga dan even met je kindje naar het consultatiebureau. De arts of de verpleegkundige kan het granuloom aanstippen met een stiftje zilvernitraat. Het granuloom droogt daardoor uit, verkleurt en valt af. Bij grotere granulomen kunnen meerdere behandelingen nodig zijn. De behandeling is niet pijnlijk voor je kindje.
Meer informatie
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum
Informatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap