Functie van het bloed

Functie van het bloed

Bloed bevat cellen (namelijk rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes) in plasma, een vloeistofcomponent,. De hoofdfunctie van bloed is het transport van zuurstof en voedingsstoffen naar uiteenlopende weefsels in het lichaam en tegelijkertijd de afvoer van kooldioxide en andere afvalproducten uit de weefsels.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Overzicht functies van bloed

Bloed zorgt hoofdzakelijk voor het transport van stoffen door het lichaam. Het speelt een belangrijke rol in:

  • het regelen van de lichaamstemperatuur;
  • het handhaven van het evenwicht van uiteenlopende essentiële mineralen en vloeistoffen (elektrolytenbalans);
  • de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen (zoals glucose, vitaminen, mineralen, vetten en eiwitten);
  • de afvoer van kooldioxide, toxinen en afvalproducten (zoals ureum);
  • het transport van chemische boodschappers (hormonen) en andere stoffen;
  • de bescherming van het lichaam tegen micro-organismen en vreemde stoffen (een functie van het immuunsysteem);
  • het handhaven van de bloedstolling.

Effect van ziekte of beschadiging op de functie van het bloed

Een afname in het aantal rode bloedcellen kan leiden tot bloedarmoede (anemie), met als gevolg een verminderd vermogen van het bloed om zuurstof te transporteren. De oorzaak hiervan kan zijn een tekort aan voedingsstoffen (bijvoorbeeld door ijzertekort, door een vitamine-B12-tekort, een overmatige afbraak van de rode bloedcellen (zoals bij sikkelcelanemie, thalassemie, of bloedarmoede door geneesmiddelen).

De activiteit van het bloedstollingsysteem kan afwijkend zijn bij bepaalde bloedplaatjesaandoeningen (bijvoorbeeld verlaagde aantallen of abnormale functie) of aandoeningen die zich kenmerken door een gebrek aan stollingsfactoren (zoals bij hemofilie).

Het afweermechanisme van het lichaam (immuunfunctie) kan afwijkingen vertonen bij bepaalde aandoeningen waarbij sprake is van een afname in het aantal witte bloedcellen van een abnormale functie van de witte bloedcellen of van een tekort aan immuunglobuline.

Effect van veroudering op het functioneren van het bloed

Met het klimmen der jaren daalt het vloeistofniveau in het lichaam. Het volume en de activiteit van het bloed dalen doorgaans ook in overeenstemming daarmee.

Het hemoglobine dat zorgt voor het zuurstoftransport en het aantal rode bloedcellen nemen af bij het ouder worden. Meestal neemt het aantal witte bloedcellen niet af met het ouder worden, maar het aantal lymfocyten daalt wel. Vandaar dat ouderen meestal vatbaarder zijn voor infecties.

Ouderen zijn vatbaarder voor trombose (het ontstaan van bloedstolsels binnen de bloedvaten) doordat het gehalte aan bepaalde stoffen die stollingsfactoren vormen, met de leeftijd stijgt en het gehalte aan bepaalde stoffen die stollingen oplossen, tegelijkertijd daalt.

Meer informatie

Algemene informatie over het bloed
nl.wikipedia.org/wiki/Bloed

Links naar informatiepagina's over het bloed
bloed.startpagina.nl

Informatie van Stichting Sanquin Bloedvoorziening
www.sanquin.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.