Dacryocystitis

Dacryocystitis

Dacryocystitis is een ontsteking van de traanzak. De traanzakken liggen in de binnenste ooghoeken onder de huid. De ontsteking kan acuut verlopen of chronisch. Acute ontsteking komt het meest voor bij mensen op oudere leeftijd. Maar acute dacryocystitis kan ook bij baby’s ontstaan als gevolg van een vertraagde opening van de traanbuis.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaak

Dacryocystitis komt meestal door een verstopping van de traanbuis waarmee de tranen naar de neus afgevoerd worden. Normaal zitten er namelijk bacteriën op het slijmvlies van het oog en de neus. Als de traanwegen doorgankelijk zijn, worden de bacteriën samen met de tranen voortdurend afgevoerd naar de neus en krijgen ze daardoor niet de kans om zich te vermenigvuldigen.

Bij een verstopping van de traanbuis kunnen de bacteriën niet weg uit de traanzak. Daardoor kunnen ze zich ongehinderd vermenigvuldigen. Er ontstaat dan een acute ontsteking van de traanzak.

Een dacryocystitis is chronisch als ontstekingen van de traanzak regelmatig terugkeren, of als een vernauwing van de traanbuis een sluimerende ontsteking veroorzaakt.

De reden van de verstopping van de traanbuis kan bij volwassenen een eerdere ontsteking zijn. Vaak wordt geen oorzaak gevonden. Bij baby’s is een vertraagde ontwikkeling van de traanbuis meestal de oorzaak. Bij sommige kinderen kan het tot een jaar duren voor de traanbuis volledig doorgankelijk is. In die tijd bestaat dus gevaar voor een acute ontsteking van de traanzak.

Symptomen

Symptomen bij een acute dacryocystitis
Bij een acute dacryocystitis ontstaat plotseling een abces. Dat is een pijnlijke rode zwelling onder de huid in de binnenste ooghoek. De pijn kan uitstralen naar de neus, de kin, de tanden en de rest van het gezicht. Soms breekt het abces vanzelf open door de huid. Het oog traant doordat de tranen niet meer afgevoerd worden door de neus. Het oogwit kan rood zijn en de oogleden gezwollen.

Symptomen bij een chronische dacryocystitis
Bij een chronische dacryocystitis zijn er vooral klachten van een tranend oog of van een regelmatig terugkerende ontsteking van het oogbindvlies (conjunctivitis). Ter hoogte van de binnenste ooghoek kan een zwelling optreden waaruit bij druk viezigheid (slijm of pus) in de ooghoek tevoorschijn kan komen.

Diagnose

De diagnose wordt meestal gesteld op basis van de typische pijnlijke rode zwelling in de ooghoek aan de neuskant. De arts zal beoordelen of er tekenen zijn dat de ontsteking zich heeft uitgebreid naar de omgevende weefsels. Pas wanneer de acute ontstekingverschijnselen duidelijk voorbij zijn, kunnen testen gedaan worden om de doorgankelijkheid van de traanwegen te beoordelen.

Behandeling dacryocystitis

Een acute ontsteking van de traanzak wordt behandeld met antibiotica. Meestal worden ze in de vorm van tabletten toegediend. Bij ernstige uitbreiding van de ontsteking (bijvoorbeeld naar de oogkas of hersenvliezen) is ziekenhuisopname nodig om de antibiotica met een infuus toe te kunnen dienen. Lokale antibiotica in de vorm van druppels en zalf worden gegeven om het oog te beschermen.

Pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen kunnen nodig zijn. Warme droge kompressen kunnen helpen om het abces sneller te laten rijpen. De druk op de wand wordt dan zo groot dat het vanzelf openbarst door de huid. Bij een zeer pijnlijke zwelling kan de pijn soms verlicht worden door de pus weg te halen. Dit gebeurt door in de traanzak te prikken en de pus met een spuitje weg te zuigen.

Bij een chronische ontsteking van de traanzak is het verstandig om de verstopping van de traanweg met een operatie te verhelpen. Vooral wanneer zich afscheiding in de traanzak blijft ophopen.

Meer informatie

Informatie van het Oogcentrum Deventer over tranende ogen, onder andere door een ontstoken traanzak
www.oogartsen.nl/tranende_ogen

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.