Chronische tonsillitis

Chronische tonsillitis is een hardnekkige en langdurige ontsteking van de keelamandelen. Van terugkerende of chronische tonsillitis is sprake als er vijf of meer perioden van acute tonsillitis per jaar zijn met symptomen gedurende ten minste één jaar. In de meeste gevallen wordt het normale functioneren van de patiënt door de 'aanvallen' verstoord.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaak

Chronische tonsillitis ontstaat als gevolg van herhaalde aanvallen van acute tonsillitis. De aandoening wordt meestal door een bacteriële infectie veroorzaakt. Als gevolg van herhaalde ontstekingen van de amandelen raken deze steeds verder beschadigd. Daardoor ontstaan kleine instulpingen. In deze zogenoemde crypten kunnen voedseldeeltjes gevangen raken, waardoor de infectieduur wordt verlengd.

Symptomen chronische tonsillitis

Volwassenen hebben meestal minder last van chronische tonsillitis dan kinderen. Sommige mensen hebben koorts en keelpijn. Soms is er ook een vieze smaak in de mond die met slechte adem gepaard gaat. De slechte adem wordt veroorzaakt door de geïnfecteerde amandelen, waarin voedseldeeltjes gevangen raken.
Bij kinderen gaat chronische tonsillitis gepaard met steeds terugkerende keelpijn, pijn tijdens het slikken en koorts.

Diagnose

Een geschiedenis van herhaalde aanvallen van tonsillitis is een teken van chronische tonsillitis. De amandelen raken opgezet en op het oppervlak kunnen met pus gevulde, gele plekken zichtbaar zijn. Soms lekt pus uit de amandelen. Dit is een van de oorzaken van de slechte adem en onplezierige smaak die sommige patiënten hebben. Meestal wordt een uitstrijkje van de keel gemaakt waarmee het organisme kan worden gekweekt en opgespoord.

Behandeling chronische tonsillitis

Voor de behandeling van chronische tonsillitis wordt meestal een tonsillectomie (chirurgische verwijdering van de amandelen) uitgevoerd. Een tonsillectomie kan niet worden uitgevoerd als er een infectie aanwezig is. Daarom krijgt de patiënt voor de operatie antibiotica en pijnstillers toegediend om de infectie te behandelen en de pijn te bestrijden.

Bij volwassenen en kinderen ouder dan 10 jaar worden de amandelen stapsgewijs losgemaakt. Dit wordt ook wel ‘pellen’ genoemd. De ingreep gebeurt meestal onder narcose.

Complicaties

De complicaties van chronische tonsillitis zijn meestal het gevolg van de verspreiding van de infectie van de amandelen naar het omringende weefsel. Gevolgen hiervan kunnen zijn:

  • Peritonsillair abces.
  • Retrofaryngeaal abces.
  • Parafaryngeaal abces.

Bij de laatste aandoening zijn er infecties diep in de hals en gaat de tonsillitis met bloedingen gepaard.

Tonsillectomie heeft zijn eigen complicaties, zoals bloedingen en infecties. Maar dit komt zelden voor.

Meer informatie

Informatie van de Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied
www.kno.nl (operatie aan de amandelen bij volwassenen)

Burton, M.J., Towler, B., Glasziou, P. (2003) “Tonsillectomy versus non-surgical treatment for chronic/recurrent acute tonsillitis” (Cochrane Review) in: The Cochrane Library, Issue 1, 2003. Oxford: Update Software.

Paradise, J.L., Bluestone, C.D., Colborne, D.K., et al. (2002), “Tonsillectomy and adenotonsillectomy for recurrent throat infection in moderately affected children. Pediatrics, vol. 110, pp. 7-15. Available [Online]
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12093941 [2003, March 15].

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.