Bulleuze ontsteking van het trommelvlies

Bulleuze ontsteking van het trommelvlies

Een bulleuze ontsteking van het trommelvlies (bulleuze myringitis of myringitis bullosa) is een ontsteking van het trommelvlies die gepaard gaat met kleine met vocht gevulde blaasjes op het oppervlak van het trommelvlies. De aandoening komt meestal voor in combinatie met een middenoorontsteking (otitis media). Hoewel mensen van alle leeftijdsgroepen bulleuze myringitis kunnen krijgen, komt het vaker voor bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen. De aandoening komt vaker voor in de wintermaanden.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaak

Een bulleuze ontsteking van het trommelvlies is het gevolg van infectie van het trommelvlies door een virus of bacterie, vaak na een verkoudheid.

Verschijnselen

Bij bulleuze ontsteking ontstaat plotseling een kloppende oorpijn die uitstraalt naar de nek en kaak en ontwikkelen zich een of meer blaasjes op het trommelvlies. Meestal wordt één oor tegelijk aangetast en houdt de pijn in het oor 24 tot 48 uur aan. De blaasjes kunnen spontaan openbreken en een heldere, gele of bloederige afscheiding uit het oor geven. Het kan gepaard gaan met gehoorverlies (perceptie-, conductief of gemengd gehoorverlies) in het aangetaste oor als gevolg van een bacteriële infectie.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, een lichamelijk onderzoek en de verschijnselen. Daarnaast worden bepaalde diagnostische tests, zoals pneumatische otoscopie, tympanometrie en toonaudiometrie uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Om het oor zorgvuldig te onderzoeken, wordt een zogeheten otoscoop gebruikt (otoscopie). Met behulp van pneumatische otoscopie en tympanometrie (meting van de druk achter het trommelvlies) kan worden gecontroleerd of zich vocht in het oor bevindt. Soms is ook bloederige afscheiding uit de blaasjes te zien. Toonaudiometrie wordt verricht om perceptiegehoorverlies (door aantasting van het binnenoor of de gehoorzenuwen) op te sporen.

Behandeling

De behandeling van bulleuze ontsteking van het trommelvlies is gericht op vermindering van de pijn en de afscheiding. Ter verlichting van de pijn worden pijnstillers voorgeschreven die in de vorm van oordruppels of via de mond worden toegediend. Wanneer sprake is van een middenoorontsteking en een secundaire bacteriële infectie, wordt een antibioticum voorgeschreven. Bij zeer hevige pijn kan de arts een blaasje doorprikken en het vocht uit het oor laten lopen. Dat geeft direct al verlichting.

Prognose

De blaasjes verdwijnen vaak vanzelf. De aandoening gaat doorgaans vanzelf over, zonder blijvende gevolgen.

Meer informatie

(Engels) Informatie van de National Library of Medicine (USA)
www.nlm.nih.gov

(Engels) Informatie van The Merck Manual Online Medical Information (USA)
www.merck.com

Dale, B. A. B. and Kerr, A. I. G. (1988), “The Ear”, in: Maran, A. G. D, (ed) Logan Turner’s Diseases of the Nose, Throat and Ear, 10th edn, Butterworth Scientific, Britain.

Hariri, M. A. (1990),”Sensorineural hearing loss in Bullous Myringitis. A prospective study of 18 patients”, Clinical Otolaryngology and Allied Sciences.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.