Perceptiegehoorverlies

Perceptiegehoorverlies

Gehoorverlies is het gedeeltelijke of volledige onvermogen geluid waar te nemen in één of beide oren. Gehoorverlies kan aangeboren zijn of in de loop van het leven optreden. Gehoorverlies door aandoeningen van het slakkenhuis, de gehoorzenuw of zenuwbaan naar de hersenen wordt perceptiegehoorverlies genoemd. De medische term hiervoor is sensorineuraal gehoorverlies.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Aangeboren perceptiegehoorverlies is reeds bij de geboorte aanwezig en is het gevolg van beschadiging van het slakkenhuis, de gehoorzenuw of de gehoorcentra in de hersenen. Afwijkingen bij de geboorte worden veroorzaakt door een stoornis in het erfelijk materiaal of door een gestoorde ontwikkeling voor de geboorte. Erfelijke aandoeningen die gepaard gaan met perceptiegehoorverlies zijn het syndroom van Pendred en het syndroom van Waardenburg.

Later in het leven kan perceptiegehoorverlies onder meer ontstaan door een infectie van het labyrint door een bacterie of virus, breuk van het slaapbeen, ooroperatie, gezwel van de gehoorzenuw, letsel, de ziekte van Ménière, kanker van het middenoor, hard geluid, geneesmiddelen of veroudering. Daarnaast kan syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening, tot perceptiedoofheid leiden.

Verschijnselen

Afhankelijk van de oorzaak kunnen de verschijnselen variëren van gedeeltelijk tot volledig gehoorverlies. Perceptiegehoorverlies kan plotseling of geleidelijk optreden en afwisselend wel of niet aanwezig zijn of geleidelijk steeds erger worden. Het gehoorverlies is meestal aan beide zijden gelijk. De slechthorendheid wordt vaak laat opgemerkt en meestal eerder door de omgeving dan de betrokkene zelf. Patiënten met perceptiegehoorverlies praten vrij hard als gevolg van hun slechthorendheid.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de verschijnselen. Tevens wordt een lichamelijk onderzoek verricht, waarbij onder meer het trommelvlies wordt bekeken. Met behulp van stemvorkonderzoek en audiometrie kan type en mate van gehoorverlies worden vastgesteld. Tevens wordt een MRI-scan van het hoofd gemaakt om het slakkenhuis, de gehoorgang en het slaapbeen te bekijken. Om te bepalen of een patiënt geschikt is voor een cochleair implantaat wordt een CT-scan gemaakt.

Behandeling

De behandeling van perceptiegehoorverlies is gericht op de onderliggende oorzaak. Gehoorverlies als gevolg van veroudering is onomkeerbaar en kan geleidelijk verergeren. Het nog aanwezige restgehoor kan worden verbeterd met een gehoorapparaat. Een andere mogelijke behandeling bestaat uit het inbrengen van cochleaire implantaten. Dit zijn elektroden die operatief in het slakkenhuis, of soms in het middenoor, worden geplaatst. Cochleaire implantaten dragen elektrische impulsen, die overeenkomen met de geluiden die worden opgevangen, over naar de zenuwcellen van de gehoorzenuw. Onderzoek heeft aangetoond dat cochleaire implantaten flinke veranderingen ten goede veroorzaken in het leven van patiënten met perceptiegehoor verlies en in hun vermogen te communiceren. Helaas is niet iedereen geschikt voor een cochleair implantaat.

Meer informatie

Informatie over het verschil tussen geleidings- en perceptiegehoorverlies
www.kno.nl
www.merckmanual.nl

Informatie over gehoorverlies
www.audiologieboek.nl

Informatie over slechthorendheid en doofheid
nhg.artsennet.nl
nl.wikipedia.org/wiki/Slechthorendheid
nl.wikipedia.org/wiki/Doofheid

Informatie over het syndroom van Pendred
nl.wikipedia.org/wiki/Pendred_syndroom

Informatie over het syndroom van Waardenburg
www.erfelijkheid.nl
nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Waardenburg

Informatie over gehooronderzoek
www.kno.nl

Informatie over een gehoorapparaat
www.kno.nl

Informatie over ooroperaties
www.kno.nl

Informatie over een cochleair implantaat
www.kno.nl

Informatie over plotse doofheid
www.kno.nl
www.stichtingplotsdoven.nl

Informatie over geleidings- en perceptiegehoorverlies van de Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden ( NVVS) en Nederlandse federatie van ouders van slechthorende kinderen en van kinderen met spraak-taal moeilijkheden (FOSS)
www.nvvs.nl

Byrne, J. E. T. & Kerr, A. G. (1987), Sensorineural hearing loss, in: Booth, J. B. (ed), Scott Brown’s Otolaryngology: Otology, 5th ed, Butterworths International Edition, London (Engels)

Feldman, A. S. & Grimes, C. T. (1991), Audiology, in: Ballenger, J. J. (ed), Diseases of the Nose, Throat, Ear , Head and Neck,14th ed, Lea & Febiger, Phioadelphia (Engels)

Hasso, A.N, Drayer, B.P, Anderson, R.E. et al (2000), “Vertigo and hearing loss, American College of Radiology. ACR Appropriateness Criteria”, Radiology, 215 Suppl, Jun, pp. 471-478 (Engels)

Maillet, C. J., Tyler, R. S. & Jordan, H. N. (1995), “Change in the quality of life of adult cochlear implant patients”, The Annals of otology, rhinology & laryngology. Supplement, vol. 165, pp. 31-48 (Engels)

Naumann, H. H. (1993), Ear: Acute Hearing Loss, Differential Diagnosis in Otorhinolaryngology, Georg Thieme Verlag, Stuttgart (Engels)

Ramsden, R. T. (2002), “Cochlear implants and brain stem implants”, British medical bulletin , vol. 63, pp. 183-193 (Engels)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.