Alveolitis alveolaire ostitis en droge alveolitis van de boven en onderkaak

Alveolitis, alveolaire ostitis en droge alveolitis van de boven- en onderkaak

Alveolitis is een ontsteking van de tand- of kieskas na het trekken van een tand of kies , die onstaat als het genezingsproces daarna niet normaal verloopt. Deze ontsteking wordt ook alveolaire ostitis of droge alveolitis (dry socket) genoemd. Er zal hier verder over alveolaire ostitis worden gesproken.
De term alveolitis is ook bekend als ontsteking van longblaasjes.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Over het algemeen treedt alveolaire ostitis op als het trekken van een tand of kies moeilijkheden heeft opgeleverd; dat kan het geval zijn als de betreffende tand/kies ingeklemd zit of ernstig door bederf is aangetast. Na het trekken mag de patiënt gedurende de daaropvolgende 24 uur zijn of haar mond niet spoelen, geen speeksel uitspugen en liefst een week lang ook geen sigaretten roken. Door het volgen van deze regels kan het risico op alveolaire ostitis worden beperkt, maar niet helemaal worden uitgesloten.

Verschijnselen

Bij alveolaire ostitis ziet het aangedane gebied er droog uit omdat het onderliggende bot blootligt. Alveolaire ostitis veroorzaakt pijn in het aangedane gebied, waardoor eten en spreken worden bemoeilijkt. Bij sommige mensen gaat de ontsteking met koorts gepaard. Slechte adem is een ander symptoom van alveolaire ostitis.

Diagnose

Over het algemeen treedt alveolaire ostitis op als het trekken van een tand of kies problematisch is geweest. Het aangedane gebied ziet er droog uit en is soms met een geelachtig vlies bedekt. Als de lege tandkas wordt aangeraakt, veroorzaakt dat hevige pijn.

Behandeling

Het aangedane gebied wordt gereinigd met een zoutoplossing en over de lege tandkas wordt een steriel gaasje gelegd. De patiënt krijgt een antibioticumkuur van penicilline of tetracycline en moet de mond spoelen met chloorhexidine. Gorgelen met zout water helpt ook tegen de ontsteking.

Preventie

Na het trekken van een tand of kies moet de betrokken persoon zich strikt aan de instructies van de tandarts houden. Het innemen van een antibioticum onmiddellijk na het trekken helpt het risico op alveolaire ostitis te beperken. Een oplossing van chloorhexidine met een antibioticum wordt ook gebruikt om te voorkomen dat zich een ontsteking ontwikkelt. Chloorhexidine heeft echter dikwijls als bijwerking dat de tanden erdoor verkleuren en het middel laat een nare smaak in de mond achter.

Meer informatie

Bloomer, C.R. (2000), 'Alveolar osteitis prevention by immediate placement medicated of packing', Oral Surgery Oral Medicine Oral Pathology Oral Radiology & Endodontics, Vol. 90, no. 3, September, pp. 282- 284, 

Available: www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10982947&dopt=Abstract

Delilbasi, C., Saracoglu, U. and Keskin, A. (2002), ‘Effects of 0.2% chlorhexidine gluconate and amoxicillin plus clavulanic acid on the prevention of alveolar osteitis following mandibular third molar extractions’, Oral Surgery Oral Medicine Oral Pathology Oral Radiology Endodontics, Vol. 94, no. 3, September, pp. 301-304, Available: www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12324782&dopt=Abstract

Shafer, W.G., Hine, M.K. and Levy, B.M. (1993), A Textbook of Oral Pathology, 4th edn, W.B. Saunders Company, Philadelphia. 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.