Acute tandvleesontsteking gingivitis

Acute tandvleesontsteking (gingivitis)

Een ontsteking van het tandvlees wordt gingivitis genoemd. Acute gingivitis is gewoonlijk het gevolg van een ernstige bacteriële infectie van het tandvlees. Acute necrotiserende ulcererende gingivitis is een ernstige vorm van gingivitis, waarbij het tandvlees pijnlijke zweren met pusvorming vertoont.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken

Eenzijdige voeding, diabetes, een allergie voor bepaalde medicijnen en hormonale stoornissen die soms optreden tijdens de zwangerschap en de puberteit, kunnen allemaal acute gingivitis in de hand werken. Uit onderzoek is gebleken dat inname van grote hoeveelheden riboflavine, calcium en vezels het risico op gingivitis kan beperken. Factoren die dat risico juist verhogen, zijn bacteriën onder tandplaque en tandsteen (calculus), slecht passende gebitsprothesen, de aanwezigheid van voedselresten tussen tanden en/of kiezen en een slechte mondhygiëne.

Verschijnselen

Het ontstoken tandvlees is pijnlijk en gaat bloeden bij aanraking. Het is week, gezwollen en dieprood van kleur.

Diagnose

Bij de meeste mensen met acute gingivitis wijst inspectie van de mondholte op een slechte mondhygiëne. Er kan sprake zijn van cariës, tandplaque en/of tandsteen (calculus) . Het tandvlees gaat meestal bloeden bij aanraking. Als gingivitis het gevolg is van diabetes of hormonale stoornissen, zijn specifieke tests nodig om de diagnose te bevestigen. Een röntgenfoto van de kaak helpt te bepalen of het bot is aangedaan. Door laboratoriumonderzoek van de pus uit het tandvlees kan het ziekteverwekkende micro-organisme worden geïdentificeerd. Dit laboratoriumonderzoek wordt meestal achterwege gelaten.

Behandeling

Antibiotica zijn zelden nodig ter bestrijding van de ontsteking van het tandvlees. Analgetica kunnen helpen tegen de pijn. Tandplak en tandsteen moeten volledig worden weggekrabd. Daarnaast moet een goede tandenpoetstechniek worden aangeleerd om de afzetting van tandplak zo veel mogelijk te beperken. Het gebruik van speciale tandpasta of mondwater kan helpen de mondhygiëne te verbeteren. Mensen die lijden aan diabetes of hormonale stoornissen moeten daarvoor worden behandeld met de geëigende medicijnen.

Complicaties

Bij acute gingivitis kan de infectie zich uitbreiden naar de andere steunweefsels van de tanden/kiezen. Ontsteking van de weke weefsels die de tandwortel omgeven en ondersteunen, wordt parodontitis genoemd. Acute necrotiserende ulcererende gingivitis, een ernstige vorm van acute gingivitis, kan leiden tot infectie en afbraak van het onderliggende kaakbeen. Er is dan sprake van osteomyelitis.

Meer informatie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gingivitis
Nederlandse site met informatie over tandvleesontsteking.

Carranza, A.F. (1990), Glickman’s Clinical Periodontology, 7th edn, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Petti, S., Cairella, G. and Tarsitani, G. (2000), ‘Nutritional variables related to Gingival Health in Adolescent Girls’, Community Dentistry and Oral Epidemiology, vol. 28, no. 6, December, pp. 407-413. Available [Online]:
www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=11106012&dopt=Abstract

Shafer, W.G., Hine, M.K. and Levy, B.M. (1993), A Textbook of Oral Pathology, 4th edn, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.