Ziekte van Weil

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie. Je kunt geïnfecteerd raken via urine van geïnfecteerde knaagdieren, rundvee en varkens, huisdieren en wilde dieren. Verschijnselen van de ziekte van Weil zijn griepachtig, met kenmerkende spierpijn in de kuiten. Als de ziekte van Weil niet behandeld wordt, overlijdt 20% tot 50% van de mensen aan deze ziekte.De ziekte van Weil komt weinig voor in Nederland. Besmettingen gebeuren vaak aan het einde van de zomer en in de herfst.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaak ziekte van Weil

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door bepaalde stammen van de Leptospira-bacterie. Een infectie met deze bacterie heet leptospirose. 
Knaagdieren, met name ratten, brengen de ziekte van Weil over. Ook andere knaagdieren, rundvee en varkens, huisdieren en wilde dieren kunnen de ziekte verspreiden. Besmetting kan gebeuren op de volgende manieren:

  • Via rechtstreeks contact met dode of levende ratten.
  • Via urine van ratten.
  • Via besmette aarde, rioolwater of oppervlaktewater. 

Iedereen kan de ziekte van Weil oplopen. Mensen die buiten werken, watersporters en mensen die met dieren werken, hebben een hoger risico op besmetting. Traag stromend of stilstaand water geeft een hoger risico op besmetting met de ziekte van Weil dan snelstromend water. De bacterie kan op verschillende manieren het lichaam binnen komen:

  • Via het slijmvlies van de mond, de keel en de ogen. 
  • Via een (schaaf)wond.
  • Door besmet voedsel of water binnen te krijgen. 

Heel soms raken mensen geïnfecteerd als ze besmette waterdamp inademen. Bijvoorbeeld van watervallen of door sproeiwerkzaamheden. Rechtstreekse besmetting van mens op mens komt heel zelden voor. De ziekte van Weil kan door een zwangere vrouw op haar ongeboren kind worden overgedragen. 

Verschijnselen ziekte van Weil

De eerste verschijnselen van de ziekte van Weil merk je meestal één tot twee weken na de besmetting. De symptomen lijken op lichte griep: 

  • Hoge koorts.
  • Rillingen.
  • Moeheid. 
  • Misselijkheid.
  • Braken.
  • Spierpijn. 

Kenmerkend voor de ziekte van Weil is met name de spierpijn in de kuiten. Vaak heb je dan ook hevige hoofdpijn. De helft van de mensen met de ziekte van Weil heeft na enkele dagen geelzicht en nierfunctiestoornissen met verminderde urineproductie. Je lever kan vergroot raken, dat doet pijn. Ook kun je last krijgen van huidbloedingen en tekenen van hersenvliesontsteking.Ernstige complicaties die kunnen ontstaan, zijn ontsteking van de hartspier, stoppen van de urineproductie en longbloedingen. Als de ziekte van Weil niet behandeld wordt, overlijdt 20% tot 50% van de mensen aan deze ziekte.

Diagnose ziekte van Weil

Artsen stellen de diagnose van de ziekte van Weil op grond van de klachten, een lichamelijk onderzoek en aanvullende onderzoeken. Met aanvullende bloedonderzoeken kun je zien of de bacterie in bloed, hersenvloeistof of urine zit.Onderzoekers kunnen zien of je antilichamen tegen de ziekte in je lichaam hebt met serologische tests.Soms onderzoeken artsen hoe de ziekte van Weil zich ontwikkeld in de lever, de nieren en de longen.

Behandeling ziekte van Weil

De ziekte van Weil wordt behandeld met antibiotica. Het is heel belangrijk om snel te beginnen met de behandeling van de ziekte van Weil. Anders kun je levensbedreigende complicaties krijgen.
Als je last hebt van nierinsufficiëntie kan dialyse nodig zijn. Bij nierinsufficiëntie werken je nieren niet goed. 

Complicaties ziekte van Weil

De ziekte van Weil kan een groot aantal complicaties met zich meebrengen: 

  • Afbraak van spierweefsel.
  • Afbraak van bloedcellen.
  • Ontsteking van het hart. 
  • Hartfalen.
  • Ernstige ademhalingsmoeilijkheden. 
  • Meningitis (ontsteking van de hersen- en ruggenmergsvliezen).

De ziekte van Weil kan de werking van verschillende organen aantasten. Daar kun je aan overlijden. Bij een zwangere vrouw kan de ziekte van Weil een miskraam veroorzaken.

Vooruitzichten ziekte van Weil

Als je op tijd bent met de behandeling, herstel je meestal volledig binnen een paar weken. Je kunt nog wel maanden vermoeid zijn. Als je hersteld bent, werken je organen die aangetast waren daarna meestal weer goed. De vooruitzichten zijn vaak minder gunstig voor oudere mensen met nieren, lever of longen die slecht functioneren. 

Preventie ziekte van Weil

De beste manier om je te beschermen tegen de ziekte van Weil, is om contact met besmet water te vermijden en uit de buurt blijven van geïnfecteerde dieren. Zwem alleen op veilige zwemplekken. Waarschuw je gemeente als je ratten in de buurt hebt. Draag beschermende kleding en schoenen als je in contact komt met water dat besmet kan zijn. Verbind sneetjes en wondjes waterdicht. Was je handen als je dieren hebt aangeraakt. Was je handen ook als je besmette kleding of andere voorwerpen hebt aangeraakt. Na elke soort watersport is het slim om te douchen. Er is geen vaccin tegen de ziekte van Weil voor mensen.

Meer informatie

Informatie over leptospirose, melkerskoorts, modderkoorts en de ziekte van Weil

www.rivm.nl over de ziekte van Weil

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.