Let op! Deze gegevens zijn mogelijk niet meer actueel.

Verschrompeling van de blaas

Verschrompeling van de blaas is het krimpen van de weefsels waaruit de blaas is opgebouwd, waardoor de opslagcapaciteit van de blaas afneemt. Aangezien er dan minder urine in kan, moeten patiënten over het algemeen vaak plassen.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken

Er bestaan meerdere oorzaken van verschrompeling van de blaas, maar bestraling (radiotherapie) van de bekkenstreek is de meest voorkomende. Bij patiënten met interstitiële cystitis kan ook een schrompelblaas optreden.

Verschijnselen

De symptomen van verschrompeling van de blaas zijn het gevolg van het feit dat de blaas niet in staat is een normale hoeveelheid urine (150-400 ml) op te slaan. Patiënten moeten vaak plassen en bij een sterke aandrang kunnen zij de urine niet ophouden (urge-incontinentie). Ook kan er wat urine weglekken bij hoesten, niezen, lachen, lichaamsbeweging en andere inspannende bezigheden (stressincontinentie).

Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van de medische voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek van de patiënt. Daarnaast kan gericht diagnostisch onderzoek plaatsvinden, zoals cystoscopie, waarbij de binnenkant van de blaas met een endoscoop wordt bekeken. Met cystometrie wordt het blaasvolume gemeten. De diagnose kan tevens worden bevestigd met behulp van echografie of computertomografie (CT).

Behandeling

Bij het bestralen van de bekkenstreek in verband met een tumor wordt de blaas zo veel mogelijk ontzien. Blaastraining (waaronder oefeningen voor de bekkenbodemspieren) kan eveneens helpen; daarnaast is het verstandig regelmatig naar de wc te gaan.

Prognose

In zeer ernstige gevallen kan worden overgegaan tot augmentatie-cystoplastiek (een operatie waarbij de blaas wordt vergroot).

Meer informatie

Informatie van het Isala Klinieken
www.isala.nl

Bauer, S.B., (1998) Neurogenic Dysfunction of the Lower Urinary Tract in Children in:Walsh, P.C., Retik A.B., Vaughan, E.D., et. al, Campbell’s Urology, 7th edition, W.B. Saunders Company.

Brendlar, C.B., (1998) Evaluation of the Urological Patient: History, Physical Examination, and Urinalysis in:Walsh, P.C., Retik A.B., Vaughan, E.D., et. al, Campbell’s Urology, 7th edition, W.B. Saunders Company.

Messing, E.M, and Catalona, W. (1998) Urothelial Tumours of the Urinary Tract in:Walsh, P.C., Retik A.B., Vaughan, E.D., et. al, Campbell’s Urology, 7th edition, W.B. Saunders Company.

Rink, R.C, and Adams, M.C., (1998) Augmentation Cystoplasty in:Walsh, P.C., Retik A.B., Vaughan, E.D., et. al, Campbell’s Urology, 7th edition, W.B. Saunders Company.