Te veel vruchtwater

Tijdens de zwangerschap ligt je baby veilig omgeven door vruchtwater en vliezen. Aan het eind van de zwangerschap heb je zo’n 1,5 liter vruchtwater. Als je ongeveer een kwart of meer vruchtwater meer hebt dan normaal, is er sprake van te veel vruchtwater (polyhydramion). Dit is bij 1% van de zwangerschappen het geval. Van deze 1% is bij 95% het teveel aan vruchtwater mild of matig. Bij slechts 5% is de situatie ernstig.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

In de helft van de gevallen is de oorzaak van de overmaat aan vruchtwater onbekend. Er is dan sprake van een ideopathisch polyhydramion. Er is hoogstwaarschijnlijk niets met jou of met je baby aan de hand.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • je hebt zwangerschapsdiabetes
  • je baby slikt onvoldoende (bijvoorbeeld door een niet goed aangelegde slokdarm)
  • je baby plast te veel (bijvoorbeeld doordat hij te veel vocht binnenkrijgt)
  • je baby heeft een aangeboren afwijking (bijvoorbeeld een open ruggetje)
  • er is een ontsteking
  • je bent zwanger van een meerling (bijvoorbeeld bij TTS kun je te veel vruchtwater hebben)

Verschijnselen

Meestal ontstaat het teveel aan vruchtwater geleidelijk. Je merkt er dan zelf niets van. Als het teveel aan vruchtwater sneller ontstaat, krijg je daar last van. Je buik groeit te snel, je kunt zeer kortademig worden en je voeten en benen zetten flink op. Meestal ontstaat deze ‘snelle vorm’ tussen de 16e en 20e week van je zwangerschap. In deze acute ernstige vorm is de druk in je baarmoeder groot door het extra vocht. Er kan niet voldoende bloed naar je baby stromen, waardoor een groeiachterstand kan ontstaan. Andere complicaties van deze vorm zijn het vroegtijdig breken van de vliezen , een moeizame bevalling (doordat je baarmoeder niet de ruimte heeft om samen te trekken), vroeggeboorte en overmatig bloedverlies na de bevalling.

Diagnose

Het kan ontdekt worden doordat degene die je zwangerschap begeleidt, vaststelt dat je buik sneller is gegroeid dan verwacht, dat je baby lastiger te voelen is en/of doordat de harttonen van je baby minder goed te horen zijn. Ook tijdens een echo-onderzoek kan de overmaat aan vruchtwater worden ontdekt. Bij de ‘snelle vorm’ zijn je snel toenemende klachten de eerste aanwijzing voor de diagnose.
Als vastgesteld dat je te veel vruchtwater hebt, vindt diagnostiek plaats naar de oorzaak. Met een uitgebreide echo worden de baarmoeder , placenta en je baby onderzocht. Om te onderzoeken of je zwangerschapsdiabetes hebt, kan je bloed onderzocht worden.

Behandeling

Als er geen bekende oorzaak is, heb je meestal geen behandeling nodig. In de andere gevallen is de behandeling afhankelijk van de oorzaak. Als je erg veel klachten hebt door het teveel aan vruchtwater, kan een vruchtwaterpunctie worden gedaan. Hierbij wordt het teveel aan vruchtwater uit je baarmoeder weggezogen. Omdat deze behandeling de oorzaak niet wegneemt, kan het vaker nodig zijn.

Meer informatie

http://www.nvog.n
Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

http://www.nvog.nl/Zwangerschap.pdf
Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.