Structuur en functie van het onderhuids bindweefsel

Het onderhuids bindweefsel (subcutis of hypoderm) is een losse weefsellaag onder de lederhuid. Deze laag bestaat hoofdzakelijk uit bindweefsel, vetcellen, zenuwvezels en bloedvaatjes. Het onderhuidse bindweefsel zit verspreid over het hele lichaam, behalve waar de huid dun is, zoals op de oogleden, tepels, genitaliën en het scheenbeen. Bij mannen is het onderhuids bindweefsel meestal het meest uitgebreid op buik en schouders. Bij vrouwen onder het middel en rond de dijen, heupen en billen.

Denk, doe en test mee. Word lid van ons Medicinfo-panel!

Hoe denk jij over de zorg van de toekomst? Wat vindt je belangrijk bij het krijgen van zorg?

En wat vind je van digitale zorg? We zijn benieuwd naar jouw mening en ideeën.

Doe Mee!

Structuur van het onderhuids bindweefsel


Het onderhuidse bindweefsel ligt over de onderliggende spieren en diepere lichaamsstructuren heen. Het bestaat vooral uit vetcellen en bindweefsel. Daarnaast zitten er bloedvaten, zenuwen en lymfevaten (die zich vanuit de lederhuid vertakken) en haarzakjes en –wortels in het onderhuids bindweefsel. Ook bevat het onderhuidse bindweefsel gespecialiseerde zenuwvezels, zoals de lichaampjes van Vater-Pacini (druksensoren) en kleine spiervezels.

Functie van het onderhuids bindweefsel

 

  • De vetcellen in het onderhuids bindweefsel zorgen voor isolatie, slaan energie en vet op, beschermen vitale organen zoals bloedvaten en zenuwen en helpen de lichaamstemperatuur te regelen. De bindweefselcomponent van het onderhuidse weefsel bestaat uit collageen en elastische vezels. Deze maken de huid los en flexibel en ondersteunen en beschermen mede de bloedvaten en zenuwen.
  • Het basisweefsel (de matrix) dat zich tussen de cellen en vezels bevindt, ondersteunt het transport van zuurstof en voedingsstoffen door de bloedvaten en de aangrenzende weefsels. De bloedvaten en zenuwvezels in het onderhuidse bindweefsel vertakken zich om de huid en huidaanhangsels te voeden.
  • Het onderhuidse bindweefsel ondersteunt de overliggende huid en de diepere structuren daaronder en verbindt deze met elkaar. Via de laag onderhuids bindweefsel hecht de lederhuid zich aan de onderliggende structuren. Het onderhuids bindweefsel fungeert als een schokdemper, doordat deze de tere onderliggende structuren ondersteunt en beschermt tegen ernstig letsel.
  • Daarnaast geeft het onderhuids bindweefsel het lichaam mede vorm.

 

Meer informatie

 


Informatie over onderhuids bindweefsel
http://www.huidarts.com

http://www.huidweb.nl/

http://www.huidinfo.nl

http://www.huidziekten.nl/

http://plpnemweb.ucdavis.edu/nemaplex/General/Anatomy/hypodermis.htm [Accessed: 2005, 31 May] (Engels)
Hypodermis/Epidermis, (2004), [Online],


Champion, R, H. Gillman, T. Rooks, A, J. Sims, R, T., (1997), An Introduction of the Biology of the Skin, 2nd ed, Blackwell scientific publications, Oxford and Edinburgh. (Engels)

Harry, R, J. Bernard, A, A., (1985), Development, Morphology and Physiology, in: Samuel, L, M. Harry, J, H. (eds), Dermatology, 2nd ed, Vol. 1, W.B. Saunders Company, New York. (Engels)

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.