Striae

Striae

Striae zijn scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel, die ontstaan doordat de huid te snel opgerekt is. Striae worden ook wel striemen genoemd.
Striae komen vooral voor op de buik, borsten, billen, bovenbenen, bovenarmen en onderrug. Ze komen vrij veel voor, en vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Striae zijn onschuldige huidafwijkingen. De functie van de huid blijft goed. Maar het kan voor veel mensen wel een cosmetisch probleem zijn.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Oorzaken Striae

Het onderhuidse bindweefsel wordt door de snelle groei als het ware uit elkaar getrokken. Hoe jonger de huid is, hoe groter het risico op het ontstaan van striae. De belangrijkste oorzaken van striemen:

  • Een groeispurt in de puberteit. Striae zijn bij meisjes vooral op de dijen, heupen, billen en borsten te zien. Bij jongens op de schouders, dijen en onderrug.
  • Tijdens de zwangerschap ontstaan ze voornamelijk op de buik en de borsten.
  • Bij overgewicht ontstaan striae vooral op de buik, dijen, de binnenzijde van de bovenbenen en de bovenarmen.
  • Langdurig gebruik van corticosteroïden. Hierbij ontstaan striemen niet door de snelle oprekking van de huid, maar doordat de huid zwak wordt. Striae kunnen hierbij over het hele lichaam ontstaan.
  • Bij bepaalde ziektes als het syndroom van Cushing of het syndroom van Ehlers-Danlos.
  • Bij bodybuilders. Striae ontstaan vooral op de armen, bovenbenen en borsten.
  • Bij een borstvergroting.

Symptomen

Striae zijn verdikte, rood- of paarsachtige strepen. De huid in de streep is meestal dunner dan erbuiten en glanst. De striemen kunnen gepaard gaan met lichte jeuk.

Na enige tijd, dit kan maanden tot jaren duren, worden de strepen licht beige of huidkleurig. De strepen gaan er fijn gerimpeld of als verzonken littekens uitzien. Hierdoor worden de striae minder zichtbaar.

De striemen kunnen enkele millimeters tot centimeters breed en tot wel twintig centimeter lang zijn.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de symptomen. Tevens wordt een lichamelijk onderzoek gedaan.

Soms wordt door middel van een huidbiopsie een weefselmonster weggenomen en onder de microscoop bekeken. Dat gebeurt om andere aandoeningen uit te sluiten. Daarnaast kunnen aanvullende onderzoeken nodig zijn om het syndroom van Cushing uit te sluiten.

Behandeling van Striae

Striae geven geen klachten. Behandeling is daarom niet nodig. Als striae wel worden behandeld, is dat meestal om cosmetische redenen. De rode- of paarsachtige strepen in het beginstadium kunnen minder zichtbaar worden gemaakt met laserbehandeling. Er wordt veel reclame gemaakt voor dure cosmetische crèmes en schoonheidsbehandelingen tegen striae, maar de effecten hiervan zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Meer informatie

Informatie van huidartsen
www.huidinfo.nl
www.huidziekten.nl


University of Maryland Medical Centre (2011), Striae, (Engelstalig)
http://umm.edu/health/medical/ency/articles/striae

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.