Regeling van de ademhaling

De ademhaling wordt geregeld door het ademhalingscentrum. Dit is een netwerk van zenuwcellen in het onderste deel van de hersenen, de zogeheten hersenstam. Het ademhalingscentrum regelt zowel de start van de in- en uitademingsfasen als de overgang van inademing naar uitademing. De zenuwprikkels die in het ademhalingscentrum binnenkomen, zijn afkomstig van de longen, de borstkas en ‘lichaampjes’ in de halsslagader en de aorta. Het ademhalingscentrum stuurt zelf zenuwprikkels naar de ademhalingsspieren. De al genoemde lichaampjes in de halsslagader en de aorta zijn een soort chemische waarnemingsreceptoren (chemoreceptoren). Ze kunnen chemische veranderingen in het bloed opsporen, zoals een daling van het zuurstofgehalte, een stijging van het kooldioxidegehalte en een stijging van de concentratie van waterstofionen in het bloed.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

In de hersenen bevinden zich vergelijkbare centra, die ook gevoelig zijn voor chemische veranderingen in het bloed. Die zorgen er bijvoorbeeld voor dat de ademhaling versnelt als het kooldioxidegehalte in het bloed stijgt. Als de ademhaling versnelt, kan het overtollige kooldioxide namelijk beter uit het bloed worden afgevoerd.

Het uitzetten van de longen wordt bovendien beperkt door een reflexmechanisme, dat in werking treedt als de luchtwegen uitrekken. Verder versnelt de ademhaling als bepaalde zintuigcellen in de longen, J-receptoren genaamd, geprikkeld worden doordat kleine bloedvaatjes in de longen verstopt raken of als er zich vocht in de longen ophoopt (oedeem).

Meer informatie

Crompton, G.K., Haslett, C. & Chilvers, E.R. (1999), ‘Diseases of the respiratory system’, in: Haslett, C., Chilvers, E.R.E., Hunter, J.A.A. et al. (eds.), Davidson’s Principles and practice of medicine, 18th ed., Churchill Livingstone, London.

Davies, R.J. (1999), ‘Respiratory disease’, in: Kumar, P. & Clark, M. (eds.), Clinical Medicine, 4th ed., Harcourt Publishers Limited, Edinburgh.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.