Polymenorroe

Polymenorroe is de medische term voor veelvuldig menstrueren. Tussen de eerste dag van de ene menstruatie en de eerste dag van de volgende menstruatie zitten minder dan 21 dagen. Polymenorroe gaat vaak gepaard met langdurige en overmatige bloedingen (menorragie).

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Meestal is polymenorroe het gevolg van hormonale veranderingen die worden veroorzaakt doordat de eierstokken te hard werken. De aandoening komt voor tijdens de menarche, menopauze en wanneer de menstruatie na een zwangerschap opnieuw op gang komt. In deze gevallen wordt polymenorroe als normaal beschouwd. Naast aandoeningen aan de ovaria leiden andere aandoeningen van het bekken zoals chronische bekkenontsteking (bijvoorbeeld ten gevolge van een seksueel overdraagbare aandoening), endometriose en vleesbomen soms tot polymenorroe. Lichamelijke verwondingen en overbelasting als gevolg van een operatie worden eveneens met polymenorroe in verband gebracht.

Verschijnselen

Het kenmerk van polymenorroe is dat de menstruatie vaker voorkomt; dit gaat gepaard met hevige en langdurige bloedingen.

Diagnose

De diagnose polymenorroe is gebaseerd op de geschiedenis en een lichamelijk onderzoek van de patiënt. Om de oorzaak van polymenorroe vast te stellen, kunnen de volgende onderzoeken verricht worden:

 

Met deze onderzoeken kunnen afwijkingen in de bekkenorganen worden opgespoord.

Behandeling

Polymenorroe bij een meisje dat nog niet lang menstrueert, bij een vrouw die overgangsverschijnselen heeft of bij een vrouw die kort geleden is bevallen, is geen behandeling nodig. In de andere gevallen wordt de achterliggende oorzaak behandeld. Met behulp van cyclische hormoonbehandelingen met oestrogeen en progesteron kunnen het aantal menstruaties en de overmatige bloedingen die daarmee gepaard gaan, worden bestreden.

Prognose

Hevige, frequente bloedingen bij polymenorroe kunnen leiden tot bloedarmoede.

Meer informatie

www.ncbi.nlm.nih.gov
To, W.W, Wong, M.W (2000), The relationship of physical trauma and surgical stress to menstrual dysfunction”, The Australian & New Zealand journal of obstetrics & gynaecology, vol. 40, no. 1, pp.48-53.

Heineman et al. Obstetrie en Gynaecologie. De voortplanting van de mens. Elsevier gezondheidszorg. Maarssen, 2002.

Campbell, S, & Monga, A (2000), “Disorders Of The Menstrual Cycle”, 17th edn, Gynaecology by Ten Teachers, Arnold, London.

Padubidri, V.G, & Daftary, S.N (2000), “Disorders of Menstruation”, 12th edn, Shaw’s Textbook of Gynaecology, Churchill, Livingstone, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.