Poliepen van de baarmoederhals

Poliepen van de baarmoederhals

Een poliep van de baarmoederhals (cervix) is een bolvormig gezwel op een steel dat aan het oppervlak van de baarmoederhals uitsteekt. Poliepen zijn de meest voorkomende gezwellen van de baarmoederhals. Het worden ook pseudotumoren genoemd. Vaak is er sprake van een poliep die van het slijmvlies uitgaat. De medische term voor poliep van de baarmoederhals is cervixpoliep.

De poliepen komen vaak voor en dan voornamelijk bij vrouwen boven de 20 jaar die kinderen hebben gehad.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaken

De oorzaak van poliepen van de baarmoederhals is niet geheel duidelijk. Chronische ontsteking speelt mogelijk een rol. Andere mogelijke oorzaken zijn een abnormale reactie op verhoogde hormoonspiegels of een verstopt bloedvat van de baarmoederhals.

Symptomen

Heftige menstruatie of tussentijds bloedverlies zijn mogelijke klachten. Soms is er wat wittige of gelige afscheiding. De poliepen kunnen ook aanwezig zijn zonder klachten te geven.

Diagnose

De diagnose is gebaseerd op de klachten en een lichamelijk onderzoek van de patiënt. Poliepen van de baarmoederhals worden meestal bij toeval ontdekt of tijdens operatieve ingrepen aan het baarmoederhalskanaal. Soms worden poliepen ontdekt tijdens het maken van een uitstrijkje van de baarmoederhals.

Bij vrouwen na de menopauze wordt de diagnose soms gesteld tijdens een hysteroscopie of een diagnostische curettage .

Behandeling

Poliepen van de baarmoederhals kunnen worden verwijderd door de poliepen voorzichtig te draaien. Grotere poliepen moeten soms operatief worden verwijderd of worden soms weggebrand met elektrocoagulatie.

Bij het verwijderen van baarmoederhalspoliepen bij zwangere vrouwen moet zorgvuldig worden gehandeld, omdat de baarmoederhals tijdens de zwangerschap een rijke bloedtoevoer heeft en daardoor makkelijk kan bloeden. Bij vrouwen na de menopauze wordt soms een curettage uitgevoerd nadat de cervixpoliep operatief is verwijderd.

Prognose

Poliepen van de baarmoederhals zijn bijna altijd goedaardig. De poliepen groeien normaal gesproken niet terug, maar er is wel een verhoogd risico op nieuwe poliepen. De belangrijkste complicatie van baarmoederhalspoliepen is dat in zeldzame gevallen kwaadaardige tumoren ontstaan. Soms gaan de poliepen gepaard met tumoren van de binnenbekleding van de baarmoeder.

Meer informatie

Informatie over poliepen van de baarmoederhals van MedlinePlus (Engelstalig)
www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001494.htm

Informatie over vaginaal bloedverlies van het Nederlands Huisartsen Genootschap
www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-vaginaal-bloedverlies

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.