Pijn aan het stuitje

Het staartbeen (stuitje) is het kleine botje aan het einde van de wervelkolom. Staartbeenpijn wordt ook wel coccygodynie genoemd. De stuit bestaat uit vier samengegroeide wervels. De onderkant van de stuit kan gevoeld worden boven de bilspleet.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaak

Pijn aan het stuitje wordt meestal veroorzaakt door letsel, bijvoorbeeld als iemand op zijn achterste valt. Het staartbeen kan dan gekneusd of gebroken zijn. Soms ontstaat het na een bevalling. Ook door sporten als wielrennen of motorracen, waarbij mensen uren achter elkaar op een smal zadel zitten, kan een pijnlijke stuit ontstaan.

Zeldzame oorzaken voor een pijnlijke stuit zijn een ontsteking of kanker in dat gebied. Soms kan geen duidelijke oorzaak gevonden worden.

Symptomen pijn aan het stuitje

Een pijnlijk stuitje geeft pijn net boven de bilspleet. Ook lang na de val of bevalling kan de pijn blijven bestaan. De pijn wordt vaak verergerd door zitten of bij opstaan. Vooral op een zadel zitten is bijna onmogelijk.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de typische klachten en een lichamelijk onderzoek. Heel soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een röntgenfoto of een MRI-scan.

Behandeling pijn aan het stuitje

De behandeling bestaat uit pijnstillers en aanpassen van de zithouding. Soms geeft zitten op een ringband of te midden van kussens, waarbij het stuitje zweeft, pijnverlichting. Ook helpt manuele therapie of bekkenfysiotherapie soms.

Verder kan een arts een injectie met ontstekingsremmers geven bij het staartbeen. Bij ernstige klachten kan een anesthesioloog zorgen voor een zenuwblokkade van de zenuwwortel.

Of het verwijderen van het staartbeen met een operatie goed effect heeft, is nog onvoldoende onderzocht. Maar bij sommige mensen verlicht het de klachten.

Meer informatie

Informatie van het Pijncentrum Maastricht
www.pijn.com/staartbeenpijn

Patijn J, Janssen M, Hayek S, Mekhail N, Van Zundert J, van Kleef M, (2010) “Coccygodynia”, Pain Practice, vol. 10,no. 6, pp 554-9.
www.ncbi.nlm.nih.gov/20825565

Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (2012) Richtlijn Wervelkolomgerelateerde pijnklachten van de lage rug. Pp 53-61.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.