Oogontsteking door chlamydia

Oogontsteking door chlamydia

Oogontsteking is een ontsteking van het bindvlies van het oog. Dit bindvlies wordt conjunctiva genoemd. Oogontsteking door chlamydia wordt ook wel chlamydia conjunctivitis genoemd.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

 • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
 • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
 • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Oorzaak

De ziekte wordt bijna altijd seksueel overgedragen en gaat vaak gepaard met een ontsteking van de geslachtsorganen. De infectie wordt veroorzaakt door de bacterie chlamydia trachomatis, die zich nestelt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Chlamydia is de meest voorkomende geslachtsziekte in ontwikkelde landen. Een vrouw met een chlamydia-infectie kan tijdens een vaginale bevalling haar kind besmetten. Bij oogontsteking bij baby’s na de geboorte moet altijd worden gedacht aan mogelijkheid van een oogontsteking door chlamydia.

Bij een vrouw geeft een chlamydia-infectie vaak weinig tot geen klachten, waardoor de besmetting jarenlang kan blijven bestaan. Bij mannen zijn de klachten vaak duidelijker. Zowel voor mannen als voor vrouwen geldt dat een onbehandelde chlamydia-infectie besmettelijk is en de ziekte ongemerkt kan worden overgedragen. Via seksueel contact kan ook het bindvlies van het oog besmet worden, bijvoorbeeld als er sperma of vaginaal vocht in het oog komt.

Symptomen

Oogontsteking door chlamydia geeft soms acute klachten, maar de ontsteking van het oog kan ook chronisch worden zonder dat iemand al te veel klachten ervaart. De infectie kan leiden tot een branderig, prikkend of zanderig gevoel in het oog. Meestal is maar één oog aangedaan. Het oog kan rood zien en slijm of etter afscheiden. Meestal bestaan de klachten al een tijdje en wordt de diagnose pas gesteld nadat een standaard behandeling van oogontsteking met antibiotische druppels niet voor verbetering heeft gezorgd.

De ooginfectie gaat vaak samen met een chlamydia-infectie van de geslachtsorganen. Daarbij kunnen bepaalde klachten voorkomen.

Bij vrouwen:

 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
 • Meer afscheiding of andere afscheiding dan normaal.
 • Tussentijdse bloedingen.
 • Pijn of bloedverlies tijdens of na het vrijen.
 • Pijn in de onderbuik.
 • Pijn rechtsboven in de buik.

Bij mannen:

 • Pijn of een branderig gevoel bij het plassen.
 • Afscheiding uit de penis.
 • Pijn in de balzak.

Diagnose

Een oogontsteking door chlamydia wordt meestal onderzocht met een spleetlamp. Soms zijn zogenaamde follikeltjes te zien. Dit zijn kleine ronde ophopingen van witte bloedcellen onder het bindvlies aan de binnenkant van de oogleden. Tegelijk wordt onderzocht of het hoornvlies of andere oogweefsels zoals de iris ook betrokken zijn bij de ontsteking.

De diagnose kan alleen met zekerheid gesteld worden na aanvullend onderzoek van een stukje ontstoken bindvlies. Hiervoor wordt met een klein wattenstaafje of spateltje een stukje bindvlies aan de binnenkant van het ooglid weggeschraapt. Dit stukje weefsel kan dan voor verder onderzoek naar een laboratorium gestuurd worden. De meest gevoelige methodes om chlamydia op te sporen, zijn testen die het DNA van de bacterie kunnen aantonen.

Behandeling

De behandeling van oogontsteking door chlamydia is eenvoudig en doeltreffend. Hiervoor bestaat een aantal specifieke antibiotica die per tablet moeten worden ingenomen. Het is belangrijk om ook de seksuele partner(s) te laten behandelen, ook al hebben ze (nog) geen klachten.

Bij de behandeling van oogontsteking door chlamydia geldt een aantal aandachtspunten:

 • Oogontsteking door chlamydia is meestal zeer besmettelijk. Het is daarom aan te raden de handen vaak goed te wassen en geen handdoeken of zakdoeken met anderen te delen.
 • Bij contactlensgebruik is het beter om geen contactlenzen te dragen tot de ontsteking helemaal over is.
 • Zolang de ontsteking niet genezen is, wordt het gebruik van oogmake-up meestal ook afgeraden.

Prognose

Een onbehandelde oogontsteking met chlamydia kan maanden lang klachten geven, soms met blijvende schade tot gevolg. Zeker bij baby’s met een oogontsteking moet men denken aan een oogontsteking door chlamydia.

Meer informatie


Meer informatie over oogontsteking door chlamydia
www.oogziekenhuis.nl/ooginfectie-door-chlamydia-trachomatis-informatie
www.seksoa.nl/soas-in-het-oog
www.huidinfo.nl/chlamydia_oog

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.