Ontsteking van de mondhoeken (perlèche)
Perlèche (Latijnse naam: cheilitis angularis) is een ontsteking van de mondhoeken, waardoor daar kloofjes ontstaan. Perlèche treedt op bij slecht zittende gebitsprothesen, een infectie door micro-organismen of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
Perlèche vormt een van de aandoening van de lippen en het mondslijmvlies.
Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen
Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!
- Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
- Online beeldbellen met een huisarts
- Stuur een foto mee van uw klacht
- Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
- Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar
Oorzaken
Perlèche kan door een aantal factoren worden veroorzaakt, waaronder het verkeerd sluiten van de kaken, wat soms gebeurt bij mensen zonder tanden, of bij mensen met een slecht passende gebitsprothese of kunsttanden die niet de juiste hoogte hebben. Er ontstaat dan een plooi bij de mondhoeken, waarin zich vaak speeksel ophoopt. Daardoor wordt de huid week en ontstaan er kloofjes, die geïnfecteerd kunnen raken met micro-organismen.
Perlèche doet zich ook voor bij mensen met een door Candida veroorzaakte schimmelinfectie. Perlèche kan daarnaast te wijten zijn aan een tekort aan bepaalde voedingstoffen, zoals vitamine B, in combinatie met een schimmelinfectie of een bacteriële infectie. Het lijkt erop dat perlèche vaker dan gemiddeld voorkomt bij mensen met het downsyndroom en stoornissen in de alvleesklierfunctie.
Verschijnselen
Perlèche wordt gekenmerkt door een droog en brandend gevoel bij de mondhoeken, die er gerimpeld uitzien. Die rimpels worden mettertijd dieper en ontwikkelen zich tot een of meer diepe kloven of barsten die er etterig uitzien. De kloven strekken zich niet uit tot de binnenkant van de mond. Veelal lijken ze zonder enige behandeling te genezen. Ze komen echter vaak in ernstiger vorm terug en verdwijnen zelden volledig.
Diagnose
Aan perlèche moet worden gedacht als iemand met een slecht zittend kunstgebit of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, wondjes heeft in de mondhoeken. Is perlèche het gevolg van een candida-infectie, dan kan de diagnose worden bevestigd aan de hand van microscopisch onderzoek.
Behandeling
Om perlèche te kunnen behandelen, moet soms de achterliggende oorzaak worden achterhaald. Het gaat soms om een secundaire infectie en als de primaire oorzaak niet wordt aangepakt, zal een behandeling nooit definitief genezing kunnen brengen. Slecht passende gebitsprothesen moeten worden bijgewerkt of vervangen. Als er sprake is van een candida-infectie, worden schimmeldodende middelen gebruikt om de infectie te behandelen. Eventuele tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, een veel voorkomende oorzaak van perlèche, kunnen worden aangevuld met voedingssupplementen.
Het is verstandig om voldoende producten te eten die rijk zijn aan vitamine B, zoals granen en graanproducten, bladgroente, mager vlees, vis, gist en noten. Droge lippen zijn tegen te gaan met een beschermende lippenbalsem.
Preventie
Perlèche is te voorkomen door goed passende gebitsprothesen te dragen en ontbrekende tanden en kiezen zo snel mogelijk te laten vervangen door kunsttanden. Een goede voeding, zodat er geen tekorten aan bepaalde vitaminen ontstaan, is eveneens van belang.
Meer informatie
Appleton, S.S. (2000), ‘Candidiasis: Pathogenesis, Clinical Characteristics, and Treatment’, J Calif Dent Assoc, vol. 28, no.12, December, pp. 942-948. [Online] Available: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11323949?dopt=Abstract.
Povoski, S.P., Zaman, S.A., Ducatman, B.S., McFadden, D.W. (2002), ‘Dermatitis, glossitis, stomatitis, cheilitis, anemia and weight loss: a classic presentation of pancreatic glucagonoma’, The West Virginia medical journal, January-February, vol. 98, no. 1, pp. 12-4. [Online] available: www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=11941895&dopt=Abstract.
Scully, C. van Bruggen, W. Diz Dios, P. et al. (2002), ‘Down Syndrome: Lip Lesions (Angular Stomatitis And Fissures) and Candida Albicans’, Br J Dermatol, vol. 147, no. 1, July, pp. 37-40. [Online] Available: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12100182?dopt=Abstract.
Shafer, W.G., Hine, M.K. and Levy, B.M. (1993), A Textbook of Oral Pathology, 4th ed, W.B. Saunders Company, Philadelphia.