Ontharen met ontharingscrème

In ontharingscrème zitten stoffen die de haren net onder de huid gedeeltelijk oplossen waardoor de haar afbreekt.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Voor welke haren is ontharingscrème geschikt?

In ontharingscrème zitten agressieve stoffen die je beter niet op gevoelige plaatsen kunt gebruiken. Voor het ontharen van de bikinilijn en de geslachtsorganen kun je daarom beter een andere methode kiezen. Als je het toch graag wilt doen met ontharingscrème, kies dan een middel dat speciaal gemaakt is voor het ontharen van de bikinilijn. Ontharingscrèmes zijn niet geschikt om haartjes in je gezicht mee te verwijderen.

Waar moet je op letten?

Het belangrijkste bij het gebruik van ontharingscrème is het goed lezen van de bijsluiter. Alleen wanneer je je aan de instructies houdt, kun je het middel veilig gebruiken.

Om een goed effect te hebben, moet je de crème dik op de huid smeren. Er zijn overigens ook gels en mousses in de handel die je kunt gebruiken; ook deze middelen moeten dik aangebracht worden. Na het aanbrengen moet het middel even inwerken. Laat het nooit langer inwerken dan op de verpakking staat want dan kan de huid verbranden. Als je huid - voordat de inwerktijd is afgelopen – pijn gaat doen of gaat branden, haal je de crème eerder weg. Soms heb je daarvoor een spateltje nodig, andere middelen kun je onder de douche afspoelen.
Sommige mensen reageren overgevoelig op ontharingscrème. Probeer daarom de crème eerst even uit op een klein stukje huid. Breng een laagje aan, laat het even inwerken en spoel het daarna goed af. Als er na twee dagen geen reactie is opgetreden, kun je de crème veilig gebruiken.

Verzorging na het gebruik van ontharingscrème

Na het ontharen kun je je huid verzorgen met een vochtinbrengende crème die bedoeld is voor na het ontharen.

Hoe snel groeit het weer aan?

Na het gebruik van ontharingscrème duurt het wat langer dan bij scheren voordat de haren weer teruggroeien. Meestal blijft je huid 3 tot 6 dagen glad.

Mogelijke problemen

Ontharingscrème is agressief en als je het niet goed gebruikt, kunnen er complicaties ontstaan. Als je het te lang laat inwerken bijvoorbeeld, kunnen brandplekken op je huid ontstaan. Het is erg belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing van de crème goed leest en je er aan houdt.

Net als bij de meeste andere ontharingsmethoden, kun je last krijgen van een ingegroeid haartje. Dat is een haar die niet recht naar boven groeit, maar schuin door de huid. Er ontstaat een ontsteking waardoor de huid rondom het haartje rood, warm en pijnlijk wordt en er een soort puistje ontstaat. Een warm bad of warme kompressen op het puistje kunnen helpen. Als de ontsteking niet weggaat of het puistje een grote bult wordt, kun je het beste even langs de huisarts gaan.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.