Myelitis transversa

Myelitis transversa is een acute ontsteking van een deel van het ruggenmerg. De aandoening kan op alle leeftijden voorkomen. Myelitis transversa is niet erfelijk. De aandoening is erg zeldzaam.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

De oorzaak van myelitis transversa is nog niet helemaal bekend. Mogelijk ontstaat de ontsteking doordat het afweersysteem het eigen weefsel aanvalt (auto-immuunziekte).

Ook infectieziekten kunnen myelitis transversa veroorzaken, met name bacteriën en virussen zijn de oorzaak. Virusinfecties die myelitis transversa kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld waterpokken, griep, rodehond of de ziekte van Pfeiffer. De bacteriën die myelitis transversa kunnen veroorzaken, zijn onder meer de bacteriën die syfilis en ziekte van Lyme veroorzaken. Waarschijnlijk is het afweersysteem dan ontregeld door de infectie.

Symptomen van myelitis transversa

Bij een deel van de patiënten begint myelitis transversa met koorts, hoofdpijn en een algemeen ziektegevoel. Patiënten krijgen pijn in de rug. De pijn straalt vaak uit naar de benen.

Vaak ontstaat er binnen enkele dagen een toenemend krachtverlies en gevoelloosheid van de benen. Soms ontstaan deze klachten in een periode van weken. Daarbij kunnen onwillekeurige bewegingen (spasmen), pijnlijke krampen en prikkelingen of tintelingen in de benen ontstaan. Ook hebben patiënten vaak problemen met plassen en de ontlasting.

Als de ontsteking hoog in het ruggenmerg zit, kunnen patiënten klachten krijgen aan de armen en de ademhaling. Soms raken deze patiënten volledig verlamd.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van de medische voorgeschiedenis, het verhaal van de patiënt en de symptomen. Ook vindt een lichamelijk onderzoek plaats.

Vaak wordt aanvullend bloedonderzoek gedaan. Een MRI-scan wordt gedaan om de afwijkingen in het ruggenmerg aan te tonen. Daarnaast wordt een lumbaalpunctie gedaan. Hierbij wordt er met een naald, vocht uit het ruggenmerg gezogen. Dit vocht wordt onderzocht in het laboratorium.

Behandeling van myelitis transversa

Net als bij andere aandoeningen van het ruggenmerg bestaat er geen goede behandeling voor myelitis transversa. De behandeling bestaat voornamelijk uit het verlichten van de symptomen. Ook kunnen geneesmiddelen worden voorgeschreven die het afweersysteem onderdrukken, zoals corticosteroïden.

Soms is een katheter nodig bij urineverlies. In sommige gevallen is beademing noodzakelijk.

Als de situatie stabiel is geworden, wordt er gestart met revalidatie . Dit gebeurt vaak onder begeleiding van een revalidatiearts. Vaak worden ook de fysio- en ergotherapeut bij de revalidatie betrokken. Daarnaast kan de hulp worden ingezet van een psycholoog en van een maatschappelijk werker.

Prognose

Een derde van de patiënten herstelt goed tot volledig. Een derde verbetert gedeeltelijk. De rest blijft afhankelijk van een rolstoel of blijft zelfs bedlegerig. Het herstel begint meestal 2 tot 12 weken na het begin van de ziekte en kan wel 2 jaar duren. Als de gezondheidstoestand van de patiënt in het eerste half jaar niet verbetert, is een goed herstel erg onwaarschijnlijk.

Meer informatie

Informatie over myelitis transversa van Merck Manual (Engelstalig)
www.merckmanuals.com/myelitis transversa

Informatie over myelitis transversa van National Institute of Neurological Disorders and Stroke (Engelstalig)
www.ninds.nih.gov/detail_transversemyelitis

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.