Maagspoeling

Maagspoeling

Met een maagspoeling worden giftige stoffen of een overdosis medicijnen uit de maag verwijderd. Tegenwoordig wordt een maag alleen nog gespoeld als de patiënt binnen een uur na inname van een levensgevaarlijk gif in het ziekenhuis is.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Procedure

De neus en de keel worden van tevoren plaatselijk verdoofd met een spray. Daarna wordt via de neus een flexibele slang door de slokdarm (oesophagus) in de maag geduwd. Met een grote spuit wordt de maaginhoud via de slang opgezogen. Om de giffen te binden wordt daarna actieve kool in de maag gespoten.
Een halfuur later wordt een zoutoplossing via de buis de maag ingespoten en weer opgezogen. Dit wordt herhaald tot de vloeistof die uit de maag komt net zo helder is als de vloeistof die erin gaat. Als laatste wordt er nog een keer actieve kool in de maag gespoten en wordt de slang verwijderd.

Complicaties

Een sonde kan bij het inbrengen per ongeluk in de luchtpijp terechtkomen. De meeste patiënten hoesten daardoor, maar ernstig zieken soms niet.
Als de maaginhoud in de longen terechtkomt, kan de patiënt een ernstige longontsteking krijgen. Dat gebeurt meestal bij een patiënten die versuft of bewusteloos zijn. Ook kan de neus, slokdarm of maag beschadigen. Dat kan (een beetje) bloeden.

Meer informatie

Informatie van wikipedia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Maagspoeling

Tucker, J. R., 2000, 'Indications for, techniques of, complications of, and efficacy of gastric lavage in the treatment of the poisoned child', Curr Opin Pediatr, vol. 12, no. 2, April, pp. 163-165 [Online], Available:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=10763767&dopt=Abstract.