Lymfeweefsel

Lymfeweefsel bestaat uit cellen die helpen het afweersysteem van het lichaam (de immuunreactie) in stand te houden. Ze bevatten een raamwerk van weefsel waarin zich wisselende aantallen lymfocyten (bepaalde witte bloedcellen). Alle lymfeweefsels, die samen het lymfatisch systeem vormen, zijn met elkaar verbonden door een netwerk van lymfevaten. De lymfe (een heldere vloeistof met lymfocyten) stroomt door die vaten van de lymfeweefsels naar andere delen van het lichaam.

Organen die uit lymfeweefsel bestaan zijn in twee typen te verdelen: lymfeorganen als de thymus en het beenmerg die lymfocyten aanmaken, en lymfeorganen als de milt, de neus- en keelamandelen en de lymfeklieren waarin de lymfocyten worden opgeslagen of geactiveerd.

De thymus is een belangrijk onderdeel van het lymfatisch systeem en bevindt zich achter het borstbeen in de borstkas. Het draagt bij aan de ontwikkeling van de immuunfunctie in de eerste levensstadia (baby- en kindertijd).

Beenmerg is het zachte weefsel dat zich in de holte van de beenderen bevindt. Het is verantwoordelijk voor de aanmaak van verschillende soorten bloedcellen, waaronder lymfocyten.

Lymfeklieren zijn gespecialiseerde boonvormige orgaantjes die groepsgewijs voorkomen in verschillende delen van het lichaam (zoals de hals, de borstkas, de buik, de liezen en de oksels). Ze spelen een belangrijke rol bij de afweer tegen infecties door lymfocyten op te slaan en te activeren.

De milt bevindt zich links in de buikholte en helpt bij het opslaan van lymfocyten.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Functies van de lymfoïde weefsels

Lymfeweefsel helpt het lichaam op allerlei manieren te beschermen tegen talrijke organismen (bacteriën, virussen,parasieten, schimmels) en lichaamsvreemde stoffen.

Lymfocyten worden aangemaakt in het beenmerg en opgeslagen in de milt, de lymfeklieren en andere lymfeweefsels, en aan het bloed afgegeven als daar behoefte aan is. Sommige in het beenmerg aangemaakte lymfocyten verplaatsen zich naar de thymus en gaan over in gespecialiseerde cellen (T-lymfocyten). Deze cellen hebben als functie het afgeven van bepaalde chemische stoffen en daarnaast het activeren van macrofagen (een speciaal type afweercellen) zodat die lichaamsvreemde stoffen omsluiten en vernietigen. De lymfocyten die in het beenmerg achterblijven, worden B-lymfocyten. Die produceren een specifiek eiwit (antilichaam of immuunglobuline) dat lichaamsvreemde stoffen herkent en onschadelijk maakt.

De milt beschermt het lichaam tegen lichaamsvreemde stoffen die in het bloed terecht zijn gekomen. Keel- en neusamandelen zijn klompjes lymfeweefsel die zich achter in de keel bevinden en goed te zien zijn als ze opgezet raken door een infectie (vooral bij kinderen).

Meer informatie

Algemene informatie over het lymfestelsel
nl.wikipedia.org/wiki/Lymfe

Informatie van Limburgse zorginstellingen over de werking van het bloed en lymfe
www.kankerwiehelpt.nl

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.