Luchtpijp
De luchtpijp (trachea) is de verbinding tussen de keelholte en de longen. Door de luchtpijp komt lucht de longen in.
Bent u huisarts of praktijkmanger?
Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen?
In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.
Bouw en ligging van de luchtpijp
De luchtpijp bestaat uit kraakbeenringen die met elkaar verbonden zijn door glad spierweefsel en bindweefsel. De binnenkant van de luchtpijp is bedekt met slijmvlies. In en om de luchtpijp bevindt zich lymfeweefsel.
De luchtpijp ligt in het verlengde van het strottenhoofd en loopt richting de longen. De luchtpijp ligt vóór de slokdarm. De luchtpijp is bovenaan door bindweefsel verbonden met het strottenhoofd.
Vanaf het strottenhoofd loopt de luchtpijp tot aan de vijfde wervel van de borstkas. Daarna splitst hij zich op in de rechter- en linkerbronchus.
Functie van de luchtpijp
De luchtpijp is de toegangsweg van lucht naar de longen toe. De kraakbeenringen ondersteunen de luchtpijp, zodat hij niet in elkaar zakt en de luchtstroom niet wordt belemmerd.
Het slijmvlies van de luchtpijp heeft verschillende functies. Het beschermt de luchtpijp tegen invloeden van buitenaf (zoals bacteriën), het smeert de luchtpijp en reinigt en bevochtigt de ingeademde lucht. Het lymfeweefsel van de luchtpijp speelt een belangrijke rol bij de bescherming tegen schadelijke organismen die worden ingeademd.
Aandoeningen van de luchtpijp
De luchtpijp kan ontstoken zijn bij een fikse verkoudheid. De belangrijkste klacht is dan vaak een droge prikkelhoest. Bij acuut verslikken kan een voedselbrok blijven hangen in de luchtpijp. Hierdoor kan er geen lucht meer naar de longen toe en stikt iemand.
Soms drukt er van buiten iets op de luchtpijp, waardoor de luchtstroom belemmerd wordt. Bijvoorbeeld een vergrote schildklier of lymfeklieren.
Wanneer er langere tijd een beademingsbuisje in de luchtpijp heeft gezeten, kan dit littekenweefsel veroorzaken.
Meer informatie
Site met anatomische tekeningen (VS)
www.bartleby.com/the pharynx
Informatie over aandoeningen van de luchtpijp
www.umcn.nl/Goedaardigeaandoeningenaandeluchtpijp