Lipidenprofiel vetspectrum

Lipidenprofiel (vetspectrum)

Deze test is een verzameling van bepalingen van een aantal vetten in het bloed. Het lipidenprofiel wordt gebruikt om het risico op hart- en vaataandoeningen in te schatten. Ook wordt het bepaald om het effect van een behandeling (bijvoorbeeld met cholesterolverlagers) te volgen.
Het lipidenprofiel bestaat uit de bepaling van totaal cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden. Ook wordt de verhouding van totaal cholesterol en HDL-cholesterol berekend. HDL- en LDL-cholesterol zijn lipoproteïnen. Dit zijn eiwitten die vetten vervoeren in het bloed.

Dokter Appke van De Friesland 

Is je eigen huisarts niet direct beschikbaar? Stel je vraag via de app Dokter Appke en krijg snel en deskundig antwoord. 

• Snel én deskundig antwoord op jouw gezondheidsvraag 

• Ook ’s avonds, ‘s weekend én op feestdagen bereikbaar 

• Verzekerden kunnen beeldbellen met een huisarts 

• Altijd een huisarts van Dokter Appke dichtbij.

Download Dokter Appke

Cholesterol

Cholesterol speelt in het lichaam een belangrijke rol bij de opbouw van weefsels en organen en bij de aanmaak van hormonen. Cholesterol wordt deels door de lever gemaakt en deels opgenomen uit de voeding. Cholesterol wordt van en naar organen vervoerd door lipoproteïnen. Het kan afgezet worden in de vaatwand en daar schade aanrichten (atherosclerose). Dit geeft een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen.

HDL-cholesterol

High-density lipoprotein (ofwel HDL) is een lipoproteïne dat zorgt voor het vervoer van cholesterol in het bloed. HDL wordt ook wel het ‘goede cholesterol’ genoemd, omdat het ervoor zorgt dat cholesterol uit het bloed wordt verwijderd via de lever. Door HDL wordt het cholesterolgehalte lager, waardoor het risico op hart- en vaatziekten afneemt.

LDL-cholesterol

Low-density lipoprotein (ofwel LDL) is ook een lipoproteïne dat zorgt voor het vervoer van cholesterol, in dit geval van de darm naar de vaatwand. Bij hoge LDL-waarden wordt meer cholesterol afgezet in de vaatwand en wordt het risico op hart- en vaataandoeningen hoger. LDL wordt dan ook wel het ‘slechte cholesterol’ genoemd.

Triglyceriden

Triglyceriden zijn de vetten in ons lichaam en zitten meestal in vetweefsel. Na eten of het gebruik van alcohol stijgt de triglyceridenspiegel in het bloed.

Procedure

Voorafgaand aan het bloedonderzoek naar het lipidenprofiel mag iemand twaalf uur niet eten en drinken. Als alleen het cholesterol moet worden bepaald, mag iemand wel normaal eten.
Bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om de aders goed te kunnen zien, wordt eerst een stuwband strak om de bovenarm gelegd. Er wordt geprikt met een holle naald, waarna verschillende buisjes kunnen worden aangebracht om bloed op te zuigen. Het aantal buisjes hangt af van het aantal en het soort onderzoeken dat gedaan moet worden. Normaal wordt 5 tot 10 cc bloed per buisje afgenomen. Na de bloedafname wordt een pleister geplakt op de prikplaats. De uitslag van het bloedonderzoek kan een aantal dagen op zich laten wachten en wordt door de behandelend arts besproken.

Meer informatie

http://www.uwbloedserieus.nl/aanvraagformulier.php?id=249
Informatie van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde.

Gale, E.A.M., Anderson, J.V. 1999, 'Diabetes mellitus and other disorders of metabolism', in: Clinical Medicine, eds P. Kumar & M. Clark, 4th edn, Harcourt Publishers, London.

Wiztum, J. & Steinberg, D. 1996, in: Cecil Textbook of Medicine, eds J.C. Bennett & F. Plum, 20th edn, W.B. Saunders, USA.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.