LGL leukemie

Leukemie is een groep aandoeningen waarbij er sprake is van kwaadaardige woekering van witte bloedcellen . Leukemie wordt ook wel bloedkanker genoemd. Witte bloedcellen worden in het beenmerg geproduceerd. Onder normale omstandigheden bestrijden ze infecties binnen het lichaam. Wanneer de witte bloedcellen gaan woekeren, verdringen ze de andere bloedcellen in het beenmerg. Het gevolg is dat er een tekort ontstaat aan normale witte bloedcellen, maar ook aan rode bloedcellen en bloedplaatjes .

Afhankelijk van het soort witte bloedcellen dat zich ongecontroleerd deelt, zijn er twee hoofdtypen: lymfatische leukemie en myeloide leukemie. Beide typen kennen een acute en een chronische vorm.
LGL leukemie (large granular lymfocytic leukemia of grootkorrelige lymfocyten leukemie) is een zeldzaam type chronische lymfatische leukemie. De witte bloedcellen die aangedaan zijn (T-lymfocyten en Natural Killer cells) bevatten grote korrels en spelen een rol in het afweersysteem tegen ziekten.
De ziekte treft vooral mensen rond de zestig jaar.

Dokter Appke voor uw gezondheidsvragen

Bij een langdurige keelpijn wel of niet naar de huisarts? Heeft u een bijsluiter waar u niet uitkomt? Dokter Appke is er voor u!

  • Snel én deskundig antwoord op uw gezondheidsvraag
  • Online beeldbellen met een huisarts
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • Ook 's avonds, in het weekend én op feestdagen bereikbaar

Download Dokter Appke

Oorzaken

De precieze oorzaak van deze aandoening is onbekend. De ziekte komt relatief vaak voor bij mensen met reumatoïde artritis , een aandoening van de gewrichten.

Verschijnselen

LGL leukemie openbaart zich geleidelijk. Terwijl het aantal abnormale cellen in het bloed toeneemt, daalt het aantal normale witte bloedlichaampjes. Daardoor kan het lichaam minder goed infecties bestrijden. Als ook het aantal rode bloedlichaampjes terugloopt (bloedarmoede of anemie), dan heeft de patiënt een bleke gelaatskleur en lijdt aan algehele zwakheid, duizeligheid en vermoeidheid. Door een tekort aan bloedplaatjes krijgen mensen snel last van blauwe plekken en bloedingen (bijvoorbeeld tandvleesbloeding).

Diagnose

Een standaard bloedonderzoek volstaat om de aantallen en typen witte bloedcellen te controleren. Om het type lymfocyten in het bloed vast te stellen, is speciaal onderzoek nodig. Meestal is een beenmergbiopsie vereist, waarbij men met een naald een monster van het beenmerg neemt en dat onderzoekt onder de microscoop.

Behandeling

De behandeling varieert en is afhankelijk van de ernst van de aandoening. In milde gevallen bestrijdt de arts alleen de verschijnselen, bijvoorbeeld met antibiotica tegen infecties. In zwaardere gevallen worden de abnormale cellen vernietigd met medicijnen (chemotherapie). Heel soms overweegt men een beenmergtransplantatie .

Complicaties

Ook na een succesvolle behandeling kan de ziekte terugkeren. Er kunnen bovendien infecties, bloedarmoede (anemie) en bloedstollingstoornissen optreden.

Prognose

LGL leukemie is een bijzonder zeldzame ziekte waarvan de uitkomst niet geheel vast staat. In mildere gevallen is de overlevingskans goed. De juiste behandeling en de juiste voorzorgsmaatregelen tegen infecties kunnen de kwaliteit en lengte van het leven sterk verbeteren.

Zelfzorg

Tijdens een behandeling van kanker is goede voeding extra belangrijk. Het lichaam moet genoeg energie en eiwitten binnenkrijgen om de genezing te bevorderen en een gezond gewicht te behouden. Een diëtist kan u helpen het juiste dieet te bepalen. Wanneer er bloedingen optreden, moet direct de arts worden gewaarschuwd. Tot er hulp komt, kunt u een ijskompres op de plaats van de bloeding drukken. Neem contact op met de arts bij koorts (een lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden Celsius), rillingen, een pijnlijke keel en hoesten, of wanneer u een branderig gevoel hebt tijdens het plassen. Bezoek regelmatig de arts voor controles.

Meer informatie


Informatie van het Universitair Medisch Centrum Groningen
www.hematologiegroningen.nl/protocollen/index.htm

Mackie, M.J., Ludlam, C.A. & Haynes, A.P. 1999, Diseases of the blood, in: Davidson's Principles and Practice of Medicine, eds C. Haslett, E.R.E. Chilvers, J.A.A. Hunter & N.A. Boon, 18th ed, Harcourt Publishers, London.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.