Lactaatdehydrogenase LDH

Lactaatdehydrogenase (LDH)

Lactaatdehydrogenase, afgekort tot LDH, is een enzym dat in verscheidene lichaamsweefsels wordt aangetroffen, zoals in het hart, de lever, de rode bloedcellen, de nieren, de spieren, de hersenen en de longen. LDH is betrokken bij de energieproductie in de weefselcellen. Het enzym blijft in de regel binnen de cellen, maar kan door een aandoening of beschadiging in de bloedbaan komen, zodat het gehalte aan LDH in het bloed stijgt. Daarom is de bepaling van het LDH-gehalte nuttig om eventuele weefselveranderingen of -beschadigingen op te sporen en om de diagnose van een groot aantal aandoeningen te stellen.

Bij het onderzoek van het totale LDH-gehalte worden vijf onderdelen van het LDH, de lactaathydrogenase-iso-enzymen geheten, bepaald.

Hogere waarden dan normaal kunnen op verscheidene aandoeningen duiden, zoals een hartinfarct, een beroerte (CVA), hemolytische anemie, een leveraandoening als hepatitis, spierletsel, mononucleosis infectiosa, en bepaalde typen kanker. Een verhoogd LDH-gehalte kan ook samenhangen met alcoholgebruik en gebruik van bepaalde middelen, zoals aspirine of drugs.

Een verminderd LDH-gehalte duidt meestal niet op een aandoening, maar kan af en toe voorkomen als gevolg van de inname van grote hoeveelheden vitamine C.

Chat met een verpleegkundige

Twijfels of u naar de dokter moet? Of hebt u een korte vraag over uw gezondheid? Chat direct met een verpleegkundige via de app van CZ.

  • Gezondheidsadvies via chat
  • Start een chat en stel meteen uw vraag
  • Stuur een foto mee van uw klacht
  • Uw gegevens zijn veilig en blijven vertrouwelijk
  • 7 dagen per week bereikbaar (ook ’s avonds)
  • Bekijk een overzicht van al uw gesprekken

Download app de verpleegkundige

Meer informatie

Informatie over lactaatdehydrogenase
nl.wikipedia.org/wiki/Lactaatdehydrogenase

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.