Lactaatdehydrogenase LDH

Lactaatdehydrogenase (LDH)

Lactaatdehydrogenase, afgekort tot LDH, is een enzym dat in verscheidene lichaamsweefsels wordt aangetroffen, zoals in het hart, de lever, de rode bloedcellen, de nieren, de spieren, de hersenen en de longen. LDH is betrokken bij de energieproductie in de weefselcellen. Het enzym blijft in de regel binnen de cellen, maar kan door een aandoening of beschadiging in de bloedbaan komen, zodat het gehalte aan LDH in het bloed stijgt. Daarom is de bepaling van het LDH-gehalte nuttig om eventuele weefselveranderingen of -beschadigingen op te sporen en om de diagnose van een groot aantal aandoeningen te stellen.

Bij het onderzoek van het totale LDH-gehalte worden vijf onderdelen van het LDH, de lactaathydrogenase-iso-enzymen geheten, bepaald.

Hogere waarden dan normaal kunnen op verscheidene aandoeningen duiden, zoals een hartinfarct, een beroerte (CVA), hemolytische anemie, een leveraandoening als hepatitis, spierletsel, mononucleosis infectiosa, en bepaalde typen kanker. Een verhoogd LDH-gehalte kan ook samenhangen met alcoholgebruik en gebruik van bepaalde middelen, zoals aspirine of drugs.

Een verminderd LDH-gehalte duidt meestal niet op een aandoening, maar kan af en toe voorkomen als gevolg van de inname van grote hoeveelheden vitamine C.

Vraag het de medisch specialist 

Twijfels of onzekerheid na een ziekenhuisbezoek zijn heel gewoon. Gelukkig kunt u nu uw vragen als verzekerde van CZ bespreken met een onafhankelijk medisch specialist.

  • Telefonisch of online contact met een medisch specialist
  • Gratis & exclusief voor klanten van CZ
  • 100% vertrouwelijk

Zó werkt het

Meer informatie

Informatie over lactaatdehydrogenase
nl.wikipedia.org/wiki/Lactaatdehydrogenase