Kiespijn

Kiespijn kan vele oorzaken hebben. Sommige mensen hebben er eerder last van dan andere.
De meest voorkomende oorzaak van kiespijn is tandbederf. Tandbederf of cariës komt veel voor bij kinderen en jonge volwassenen. De bacteriën die zich normaal in de mond bevinden, zetten suikers en zetmeel om in zuren. Deze zuren vormen samen met de bacteriën en voedselresten tandplak. Tandplak hecht zich aan de tanden, en als het niet wordt verwijderd, tasten de zuren het glazuur van de tand aan en lossen dit op, waardoor een gaatje ontstaat. Na verloop van tijd kunnen deze gaatjes groter en dieper worden en uiteindelijk de binnenste lagen van de tand bereiken waar de zenuw en de bloedvaten lopen, en zo pijn veroorzaken.
Kiespijn kan ook worden veroorzaakt door een abces (een ophoping van pus door een ontsteking) van de tand of een beschadiging aan de kaak, mond of tand. Soms kan kiespijn ook een bijverschijnsel zijn van een andere aandoening, zoals oorontsteking of een ontsteking van de neusbijholten (sinusitis). Bij een hartaanval kan de pijn soms uitstralen naar de kaak en gevoeld worden als een kiespijn.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Verschijnselen

Kiespijn kan zowel een doffe, zeurende pijn als een stekende pijn zijn. Een doffe, zeurende pijn kan hoofdpijn en pijn in de kaak veroorzaken. Een stekende pijn heeft vaak te maken met gevoeligheid van de tand of kies. Deze gevoeligheid kan zich uiten als een overgevoeligheid voor heet en koud voedsel of pijn bij het bijten en eten. De tand kan ook pijn doen bij aanraking of druk.

Diagnose

 

Om de oorzaak van de kiespijn vast te stellen kunnen de mond en de tanden worden onderzocht. Soms is een röntgenfoto nodig. Ga bij kiespijn dus altijd naar de tandarts. Wacht niet tot het vanzelf overgaat want meestal is er meer aan de hand.

 

Behandeling

Regelmatig spoelen en poetsen van tanden kan tandcariës en daarmee pijnklachten voorkomen. Als er eenmaal kiespijn is, dan kunnen pijnstillers de pijn onderdrukken. De behandeling hangt af van de oorzaak van de kiespijn. Een gaatje in de tand of kies zal door de tandarts gevuld moeten worden. Als het wortelkanaal van een tand of kies ontstoken is, dan is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk. Daarbij wordt het zenuwweefsel uit de tandholte (de binnenste laag die de zenuwen en de bloedvaten bevat) verwijderd en vervangen door een vulmateriaal. Deze behandeling kan voorkomen dat de tand moet worden getrokken. Deze behandeling is niet pijnlijk, omdat de zenuwen ongevoelig worden gemaakt voordat de behandeling begint. Zo mogelijk wordt de behandeling in één keer uitgevoerd. Na het vullen van de tandholte wordt weer een nette vulling op de tand of kies gemaakt. Soms is een kroon in de toekomst noodzakelijk.
Wanneer een tand of kies niet meer kan worden gered omdat bijvoorbeeld ook het tandvlees en bot rondom het gebitselement in verval geraakt zijn of omdat het gebitselement te ver is ‘weggerot’, moet het gebitselement getrokken worden.

Meer informatie

hier vindt u uitgebreide informatie op tandheelkundig gebied
http://www.tandartsplein.nl 

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.