Ingetrokken tepel

Ingetrokken of vlakke tepels komen voor bij een op de tien vrouwen, maar ze komen ook voor bij mannen. Hierbij wijzen de tepels niet vooruit, maar bevinden ze zich in de borst. De tepel is naar binnen gevouwen of wordt naar binnen getrokken.

Ingetrokken tepels zijn meestal aangeboren. Maar ze kunnen ook vlak na een borstoperatie ontstaan. In de meeste gevallen komen ingetrokken tepels voor aan beide tepels, maar het kan ook aan één tepel voorkomen.

Ingetrokken tepels zijn geen medisch probleem, maar kunnen voor sommige mensen wel een cosmetisch probleem vormen. Vrouwen voelen zich vaak minder aantrekkelijk, waardoor ze onzeker worden over hun uiterlijk.

Bent u huisarts of praktijkmanger?

Benieuwd hoe hybride zorg uw praktijk of post kan ondersteunen? 

In de whitepaper leest u alles over de mogelijkheden van hybride zorg.

Download het whitepaper

Oorzaken

Ingetrokken tepels zijn in de meeste gevallen aangeboren. Vanaf het moment in de puberteit bij meisjes dat de borsten beginnen te groeien, wordt het zichtbaar. Ingetrokken tepels ontstaan doordat het bindweefsel langs het melkkanaal dat naar de tepel loopt, te stug is. Het melkkanaal is daardoor te kort en trekt de tepel naar binnen.

Wanneer een eerst normale tepel intrekt, kan dit een teken zijn van een (mogelijk kwaadaardige) borstafwijking. Dan is onderzoek door een arts noodzakelijk.

Symptomen

Bij een ingetrokken tepel wordt de tepel naar binnen getrokken zodat er een vlakke tepel ontstaat, of zelfs een gleufje of een vouw. Bij koude of bij seksuele opwinding komt de tepel niet omhoog, maar trekt deze verder in.

Het geven van borstvoeding kan door ingetrokken tepels moeilijker gaan.

Diagnose

Ingetrokken tepels worden door de vrouw zelf opgemerkt. Voor de diagnose is geen onderzoek door een arts noodzakelijk. Maar wanneer ingetrokken tepels in de loop van de jaren ontstaan (en dus niet vanaf de borstontwikkeling aanwezig zijn) is nader onderzoek wel noodzakelijk. Ingetrokken tepels kan een teken zijn van borstkanker.

Behandeling

Ingetrokken tepels hebben in principe geen behandeling nodig. Wanneer vrouwen de ingetrokken tepels cosmetisch een probleem vinden of wanneer de borstvoeding niet lukt, kan behandeling plaatsvinden.

Vaak is het mogelijk om zelf de tepels met borstschelpen of tepelvormers naar buiten te keren. Indien gewenst kan een plastisch chirurg de tepels operatief corrigeren. Bij de moderne operatietechnieken blijft het geven van borstvoeding mogelijk.

Prognose

Ingetrokken tepels zijn onschuldig wanneer zij in de puberteit ontstaan zijn.

Wanneer borstvoeding moeilijker gaat door de ingetrokken tepels, zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar waardoor borstvoeding geven wel lukt. Goede begeleiding door de kraamverzorgster of een lactatiekundige bij het aanleggen van de baby kan hierbij in het begin nodig zijn.

Meer informatie

Informatie over ingetrokken tepels
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ingetrokken_tepels

Informatie over borstvoeding geven bij vrouwen met ingetrokken tepels
www.borstvoeding.com/problemen/

Vragen over borstvoeding? Vraag het de lactatiekundige.

Over Medicinfo

Medicinfo biedt betrouwbare, actuele informatie over gezond zijn, gezond blijven - en wat u daar zelf aan kunt doen.